Låt de gamla drömmarna dö (novellerna)

Låt de gamla drömmarna dö är en ljudbok där John Ajvide Lindqvist läser upp sina noveller från samlingen Låt de gamla drömmarna dö (den vanliga pappersboken innehåller även andra texter). Som vanligt är uppläsningen kanon.

När jag lyssnar på novellerna slås jag dock av att de i vissa fall inte känns riktigt färdiga. Baksidestexten meddelar att texterna är skrivna under lång tid och i vitt skilda sammanhang. Jag tycker lite att det märks att det är en samling av sådant som i vissa fall har ”blivit över”. En del noveller byggs upp och slutar abrupt, annat är helt enkelt inte så arbetat som det hade kunnat vara. Överlag är det dock en samling med mycket bra texter och det finns minst ett par ordentliga guldkorn.

Jag tyckte särskilt mycket om novellen Ansiktsburk, där Ajvide Lindqvist själv spelar en av rollerna och på så sätt skojar med sig själv, och novellen som gett samlingen dess namn: Låt de gamla drömmarna dö. Den anknyter faktiskt till min favorit av Ajvide Lindqvists böcker: Låt den rätte komma in. Mycket roligt återseende!

Som alltid lyckas författaren tränga in på djupet och fånga människans psykologi och han utnyttjar all sin kunskap, om vad som formar oss människor, till att berätta riktigt läskiga historier. Inget för den som är äckelmagad eller lättskrämd!

Du hittar ljudboken hos bl.a. Bokus och Adlibris.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.