Framsidor som sticker ut

Jag har sett att flera romaner av John Ajvide Lindqvist har fått nya framsidor. Nu är de i samma stuk som hans två senaste, Himmelstrand och Rörelsen. Jag gillar framsidorna! De passar bra för hans psykologiska skräckromaner och så gillar jag när man direkt känner igen vem som har skrivit boken. Murakamis böcker är några andra bra exempel på böcker som man har lyckats paketera i en bra form, som genast känns igen.

Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist Rörelsen - John Ajvide LindqvistMänniskohamn - John Ajvide LindqvistPappersväggar - John Ajvide LindqvistHimmelstrand - John Ajvide Lindqvist Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist

Det finns andra exempel som är mindre lyckade. Framför allt har jag noterat att många deckarförfattares alster formges med så snarlika färger och  former att de knappt går att särskilja. Anna Janssons böcker till exempel… Men ser ju direkt att det är en Anna Jansson, men vilken av hennes böcker? Det verkar vara mindre intressant… Trots att man har varierat färgerna och har lite olika bilder på de olika böckerna så är det främst författarnamnet är framträdande, som om titeln i sig är helt ointressant och man enbart är mån om att kränga ett författarnamn. En bra bok måste såklart få en framsida som är snygg i sig själv och inte enbart går i samma stil som de tio tidigare böckerna i serien. Tycker jag.

Alla kan se dig - Anna Jansson
Drömmar ur snö - Anna JanssonFörst när givaren är död - Anna JanssonStum sitter guden - Anna Jansson

Alkemins eviga eld - Anna JanssonInte ens det förflutna - Anna Jansson

Silverkronan - Anna JanssonNär skönheten kom till Bro - Anna Jansson


Kommentarer

8 svar till ”Framsidor som sticker ut”

 1. […] över huvud taget är framsidorna till Anna Janssons deckare (valfri; alla är likadana). Jag har redan bloggat om dem. De är kanske inte fula på samma sätt som de böcker jag redan har räknat upp, men de är […]

 2. […] Som jag har skrivit förut så gillar jag när man binder ihop en författares böcker med ett gemensamt formspråk. Hans tidigare kortroman, God jul, är i precis samma stil och helt fantastisk! […]

 3. Älskar de nya framsidorna till Ajvide Lindqvists böcker! Det dumma med att böcker man älskar får nya, fina framsidor är bara att man genast vill äga dem – trots att man redan gör det 🙂

  1. Haha! Ja, det har du rätt i! Det finns nackdelar med nya framsidor.
   Det värsta är om förlagen byter formgivning mitt i en serie och liknande. Har hört talas om en del sådant när det gäller fantasyserier.. :/

   1. Ja! Det kan jag störa ihjäl mig på! Det är rätt vanligt också att de gör en bok i en serie i en annan storlek än de andra i serien så att det ser helt knas ut i hyllan! Då kan jag nästan inte med att äga serien längre.. (och för varje gång jag inser sådant här om mig själv blir jag bara mer och mer övertygad om att bibliotekarie verkligen är mitt rätta yrke 😉 )

    1. Åh, annan storlek är ju kasst! Jag tycker verkligen om när böcker har samma storlek, samma serie eller ej.. Därför är ju pocket väldigt trevligt. 😉

     Du är nog helt rätt person för att jobba på bibliotek. 😀 Fast där har du ju inte friheten att sortera efter färg och form i och för sig. 😉

 4. Jag nickar instämmande till allt du skriver!

  1. Skönt att jag inte är ensam. Formen är en stor del av en bok tycker jag. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.