Vänligheten av John Ajvide Lindqvist

Vänligheten av John Ajvide Lindvist

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist är den roman jag alltid velat att han skulle skriva: en varm och fantastisk roman om människor och vänlighet. Och bara lite, lite skräck…

Vänligheten är den bok jag alltid hoppats på att John Ajvide Lindqvist skulle skriva. Ajvide Lindqvist är förmodligen att betrakta som Sveriges bästa skräckförfattare, men för mig är han framför allt en helt otrolig författare när det kommer till att skriva om att vara människa. Han är fenomenal på att skriva om vanliga svenssons, udda fåglar, barn, sympatiska människor, osympatiska människor, missförstådda människor – alla möjliga människor. Han hittar alltid rätt, får det att kännas autentiskt och levande. I sina böcker hittar han sådant som vem som helst kan relatera till och känna igen, inte minst lyckas han skriva väldigt precist om rädsla. Det går bra ihop med skräck, men för mig har skräckelementen alltid varit sekundärt och något jag fått på köpet.

Vänligheten är en roman där skräcken är nedtonad. Visst, det är en bok med övernaturliga inslag och paranormala förmågor, men det finns väldigt mycket annat, inte minst just det: vänlighet.

Boken utspelar sig i Norrtälje, en småstad jag själv har besökt många, många, många gånger och kan känna igen mig i. Även det är såklart en extra krydda för min del. I Norrtälje får läsaren följa vännerna Siw och Anna, som precis börjat på Friskis & Svettis för att bli av med sina extrakilon, vännerna Max och Johan, som är hängivna Pokémon GO-spelare, syskonen Maria och Marko, som har allt möjligt trassel i bagaget att ta hand om. Det är sex helt vanliga, ovanliga människor som jobbar på bowlinghall, har haft karriär som fotomodell, sitter i kassan på Flygfyren, är parkskötare, är löjligt rik och jobbar på äldreboende. Deras vägar möts, vänskap och förälskelser uppstår, de bli vänner, ovänner och anförtror varandra sina hemligheter. Insprängt mellan deras berättelser skildras andra snabba nedslag från småstadslivet: människor som omtänksamt hjälper till, plockar upp tappade saker, visar vänlighet.

Sedan dyker det upp en container från ingenstans, en gul container som rymmer något fruktansvärt: liken efter människor som försökt fly över havet. Containern innehåller också något mer, något som sipprar in i Norrtäljeån. Sakta men säkert börjar något förskjutas och de snabba nedslagen i vardagens Norrtälje får en annan ton: folk tränger sig före, är vresiga och själviska.

Här finns skräck, absolut, men för mig är det mest en superhärlig bok om människor, relationer och vänlighet. Det är verkligen en varm bok. Jag blev väldigt glad av den!

Lyssna gärna på den som ljudbok. Den är uppläst av författaren själv och John Ajvide Lindqvist är verkligen en bra uppläsare, tycker jag.

Vänligheten

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
Vänligheten av John Ajvide Lindqvist

Förlag: Ordfront (2021).
ISBN: 9789177751373.

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist (född 1968) är en svensk författare som främst gjort sig känd för sina skräckromaner och skräcknoveller. Några av dem har också filmatiserats: Låt den rätte komma in och Gräns.

Bokrecension
Datum
Bok
Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
Betyg
51star1star1star1star1star
Format
Ljudbok

Kommentarer

5 svar till ”Vänligheten av John Ajvide Lindvist”

 1. […] bubblare: Stöld av Ann-Helén Laestadius, Himlabrand av Moa Backe Åstot och Vänligheten av John Ajvide […]

 2. Instämmer helt och hållet! Verkligen glad att jag anammade ditt tips på Twitter och lyssnade på den!
  Alva, Alva, Alva <3 <3 <3

  1. Vad kul att du gillade den! Har du läst något mer av samma författare? Skräck är verkligen inte min grej, men John Ajvide Lindqvist är verkligen en bra författare tycker jag!

   1. Nej, har inte läst något annat av honom. Har han skrivit något annat lika bra? Jag gillar inte heller skräck, men det kan nog förhöja en berättelse, eftersom vi alla väl bär mer eller mindre av det i vårt undermedvetna.
    I Vänligheten tycker jag att de övernaturliga och paranormala inslagen höjer romanen och dess i övrigt fina, starka, vardagliga realism.

    1. Ja, ibland kan det nog faktiskt förhöja! Särskilt i sådana här romaner, där det handlar så mycket om människors inre.

     Jag tycker egentligen att allt jag har läst av John Ajvide Lindqvist har varit kanon! Men Vänligheten är väl hans minst skräckbetonade roman. Jag kan särskilt rekommendera Låt den rätta komma in. Nu var det i och för sig länge sedan jag läste den, men den hade verkligen något extra.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.