Maj Darlin

Den här boken handlar om trettonåriga Harry, som lever i ett litet samhälle i 50-talets Sverige. Bästa kompisen heter Hasse och de brukar fiska eller bygga kojor tillsammans. Så flyttar Maj till staden. Maj är den sötaste flicka Harry har sett. Hon har ett gigantiskt hår och vågar säga emot den orättvisa läraren och ställa upp för den mobbade Tocken. Både Harry och Hasse blir kära i Maj och innan någon vet riktigt hur det har gått till kommer Harry på sig själv med att tävla med Hasse om Majs uppmärksamhet. Nu följer en tid med svartsjuka, men också en tid där Hasse, Harry och Maj gör en massa roliga, hemliga och farliga saker tillsammans.

Trots att de inte har så stora likheter med varandra får den här boken mig att tänka på Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Jag vet inte om det kan bero på att båda böckerna på sätt och vis handlar om vänskapen mellan två pojkar, om det var för att båda böckerna innehåller en del fina beskrivningar av den tid den utspelar sig i, om det beror på den sköna stämning som finns i boken eller om det beror på något annat.

Maj darlin är en bok om vänskap, besvikelser, hemligheter, den första kärleken och den stora sorgen. Trots att boken utspelar sig i en annan tid kan man mycket väl känna igen sig i både det ena och det andra. Man läser boken med ett litet leende i mungipan samtidigt som mycket är ganska allvarligt. I slutet händer något helt oväntat, vilket vänder hela boken och ger den ett extra plus.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.