Blygsamt med plattor i Sverige

Svensk bokhandel har den senaste tiden skrivit mycket om läsplattans framtid och om e-boksförsäljning i Sverige. De lyfter många intressanta frågeställningar, som: Hur mycket är svenskar beredda att betala för en läsplatta? Hur ska plattor kunna säljas i Sverige när internationella giganter som Amazon, Kobo och Barnes & Noble har egna plattor med integrerade appar för att kunna köpa böcker direkt i plattorna? I praktiken säljer t.ex. Amazon läsplattor med förlust, men tar väl igen det genom att de säljer tillräckligt mycket e-böcker. Här i Sverige är försäljningen blygsam och den enda som har satsat på en ”egen” läsplatta är Adlibris med sin Letto. Det är väl knappast troligt att e-boksförsäljningen kan  täcka förlusten från för billiga läsplattor. Här köps det ju så förhållandevis få böcker!

Själv är jag inte beredd att köpa e-böcker som är dyrare än pocket och e-böcker säljs ju dessvärre till priser runt ca 150-200 kr. Jag är heller inte ett dugg intresserad av en läsplatta som är gjord för att man ska köpa böcker via en specifik bokhandel. Amazons Kindle-läsplattor stödjer t.ex. inte de filformat som finns på svenska bibliotek, vilket är rätt så värdelöst, om du frågar mig. Faktiskt är jag heller inte intresserad av en surfplatta, även om de såklart är mer mångsidiga än en platta som ”bara” kan användas för att läsa e-böcker. En ljusstark skärm kan inte mäta sig med e-bläck när det kommer till ergonomi. Det är bara så!

Vad jag är intresserad av är bra e-bläcksplattor som är bekväma att läsa på och enkla att använda. Jag har ju en sådan, även om den är primitiv jämfört med dagens modeller med wifi och pekskärm. Nästa steg borde vara att göra något åt e-bokspriserna och att få upp intresset för plattorna. Det går så otroligt långsamt att introducera läsplattorna i Sverige och jag förstår inte varför. Om det säljs 70 miljoner böcker per år i Sverige, så borde det väl finnas tillräcklig många bokälskare för att det ska finnas en marknad för läsplattor? På en läsplatta kan tusentals titlar rymmas och det är möjligt att t.ex. öka/minska teckenstorleken efter behag. Bara de grejerna borde göra läsplattor attraktiva. Hur många är det inte som packar resväskan full med böcker och som tycker att pocket är dryga med sin puttiga teckenstorlek? Det måste vara så att ingen vågar satsa tillräckligt mycket på att sälja dem. Visst, det finns en handfull nätbokhandlare som också säljer läsplattor. Men gå till en elektronikbutik och be om att få se en läsplatta. Förmodligen blir du visad en iPad!

Undrar när läsplattan slår igenom på riktigt?


Kommentarer

5 svar till ”Blygsamt med plattor i Sverige”

 1. Profilbild för Anna T
  Anna T

  Jag läser på både ink-läsare och iPhone. Gillar dem båda, utan att favorisera någon av dem. Mobilens ljus går att sänkas, och fungerar utmärkt i sängen (med sänglampan släck) och läsplattan följer med utomhus där solen lyser. Dessutom läser jag gärna ljudböcker då jag pendlar till jobbet.

  1. Jag läser också på iPhone, men gör det bara när jag inte har något annat till hands. Personligen tycker jag helt klart bättre om e-ink. 🙂

 2. Tack!
  Jag skrev nyligen om mina erfarenheter av läsplattor, på min blogg:
  http://stenow.nu/?p=118

 3. Intressant inlägg för mig eftersom jag funderar mer och mer på en läsplatta. Jag läser epub på Ipad nu men efter att ha legat och läst en timma och sedan släcker lampan för att sova så är det blixtar framför ögonen. Jag tror inte riktigt den upplysta skärmen passar för mig att läsa på.

  Har funderat på Adlibris Letto. Men vet inte riktigt vilken platta man ska satsa på egentligen. Känns som att plattorna kommer att utvecklas en hel del framöver.

  1. Utvecklingen går nog framåt hela tiden, men jag vet inte riktigt vad nästa stora steg blir. Färgskärm kanske.. Men det ligger nog långt fram i tiden.. Om du är sugen på platta redan nu, så tycker jag att du ska klämma och känna på någon och se om det verkar vara något för dig. Akademibokhandeln brukar ha läsplattor som man får testa och bibliotek kan ha temadagar.. 🙂 Jag tycker att det är myyyycket skönare att läsa på e-bläckplatta än surfplatta. Jag läser kortare stunder på mobilen, men mer än så orkar jag inte läsa när skärmen har så skarp kontrast som det blir på upplysta skärmar..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.