Tematrio – Julförberedelser

Tematrio - ÖnskelistanDet är snart jul!! Faktum är att idag är min sista arbetsdag innan min semestervecka, som i och för sig till viss del kommer att bestå av jobb, men… Och om någon undrar varför jag tar mig tid att posta detta inlägg mitt under arbetstid, så är svaret att det gör jag inte, för inlägget är tidsinställt. 😛 Veckans Tematrio handlar inte så mycket om böcker, men den handlar om julens förberedelser: ”Förr skulle fisken lutas, fönstren putsas och hela huset fejas. Nuförtiden tror jag – hoppas jag i alla fall – att kraven på julförberedelserna sänkts något. Men, en del traditioner finns kvar, berätta om tre av dem!”

Jag firar jul med min familj söderöver, så man kan ju se det som att julen inleds med att jag bokar en lämplig biljett för att kunna resa dit. 😛 I år har jag vågat mig på tåg… Vilket aldrig har varit ett särskilt tillfredsställande färdsätt från den här landsändan. Jag menar; priset är det dubbla (minst) mot flyg och inklusive förseningar är en vanlig restid *trumvirvel* 17 h, som jag har upplevt det. Men är man miljöpartist så är man…. 😉

Jag brukar inleda julen när andan faller på. I år köpte jag t.ex. glögg under halloweenhelgen, pyntade två veckor innan första advent och köpte typ alla julklappar i november. Men! Vad som ändå är någorlunda traditionsenligt och fastställt i tid, det är ju pepparkaksbaket, som alltid görs i lagom tid så att man har pepparkakor till advent. Det är en seglivad tradition som jag upprätthåller med två gamla kursare.

Pepparkakor

Vad som också är lite av en tradition är julmusiken! Förutom att jag lyssnar massor på webbradio och Spotify, så går jag också gärna på konsert med någon av stadens körer. Mycket mysigt! Och om någon mot förmodan skulle undra, så är den bästa julmusiken helt klart den med Ella Fitzgerald!