Den odödliga Henrietta Lacks

Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca SklootHenrietta Lacks var en fattig, färgad kvinna, som levde i USA. Vid 50-talets början drabbades hon av livmoderhalscancer och sökte sig till sjukhuset för färgade. Trots strålbehandling gick det inte att behandla cancern och Henrietta Lacks gick bort som ung och lämnade sina små barn efter sig. Under vistelsen på sjukhuset såg hennes läkare till att man tog cellprover för att ställa diagnos. Mot Henriettas medgivande och utan att ens informera henne försökte man få dessa celler att överleva. Experimentet lyckades och cellerna, de så kallade HeLa-cellerna, kom att bli en av de första odödliga, humana cellinjerna. Snart började cellerna skickas iväg till andra forskare, som odlade dem och satte upp diverse experiment, och genom åren har just HeLa kommit att bli en av de mest använda cellinjerna. De används fortfarande frekvent inom medicinsk forskning av olika slag (det publiceras tydligen omkring 300 vetenskapliga publikationer varje månad där de omnämns). Jag forskar själv kring frågeställningar som innefattar cellodlingar, så för mig är HeLa ett känt begrepp. Ändå har jag aldrig vetat något om personen bakom förrän nu.

I Den odödliga Henrietta Lacks går vetenskapsjournalisten Rebecca Skloot till botten med händelsen och lyfter många frågor kring forskning och etik. I boken följer hon flera av Henrietta Lacks släktingar och hon har också en mängd andra källor som kan berätta om hur det gick till och vilka dilemman som långt efter HeLa-cellernas ”födelse” har uppstått. Vem kan egentligen göra anspråk på celler som lämnat kroppen, och kanske till och med förändrats av forskare? Vem ska ta del av pengarna (HeLa-celler kostar tusentals kronor att köpa och varken Henrietta Lacks själv eller hennes släktingar har fått ett öre)?

Den odödliga Henrietta Lacks ställer många frågor och väcker många tankar. Dessutom är det en gripande och intressant historia och ett viktigt reportage. Jag kan varmt rekommendera den till alla. Det här är en bok som borde vara intressant för många fler än bara den som själv jobbar med cellodlingar – berättelsen om hur Henrietta Lacks och många andra har utnyttjats i forskningens namn behöver berättas.

Köp boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om Den odödliga Henrietta Lacks är DN, Bokmania och Dagensbok.


Kommentarer

10 svar till ”Den odödliga Henrietta Lacks”

  1. […] immortal life of Henriette Lacks, som är en filmatisering av Rebecca Skloots bok med samma namn (Den odödliga Henrietta Lacks, som den heter på svenska). Boken handlar om Henrietta Lacks, som på 50-talet drabbades av […]

  2. […] bloggare som läst: Bokblomma, Dagens bok, Bokmania, Lacrimamens, Beas bokhylla, […]

  3. […] bokblogg; Beas bokhylla; Bokblomma; Bokgalleriet; Bokpotaten; Boktokig; Books ABC; Books on my mind; Endast E-böcker; Snowflakes […]

  4. […] första gången diskuterades en bok jag läst i podden Bokmärkt. Kul! De har nämligen läst Den odödliga Henrietta Lacks, som jag läste tidigare i år. Liksom jag tyckte de att det var en intressant och bra bok. Läs om […]

  5. Den är kanonbar, jag uppskattade den verkligen!

    1. Roligt! Den är verkligen bra och intressant. 🙂

  6. Lyssnade på den i början av året och tyckte det var en mycket intressant bok. Väcker verkligen frågor! Inser nu att jag nog glömde blogga om den eftersom jag tänkte så mycket på den och diskuterade den flera gånger med en kollega.

    1. Det är inte för sent att blogga den nu. 😉 Skulle vara intressant att läsa vad ni diskuterade. 🙂

  7. Min syster har läst den här och gillade den jättemycket 🙂

    Hennes recension: http://www.hundora.se/bokkupan/2012/12/den-ododliga-henrietta-lacks-av-rebecca-skloot/

    1. Den är riktigt bra! Du borde läsa den, du med. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.