Om det kommer till det värsta

Om det kommer till det värsta - Bo R HolmbergAstrid, Daniel, Helga och Greta är fyra syskon, som lever i slutet av 1800-talet. De har det inte så lätt eftersom pappan har dött i en olycka och mamman är sjuk.

Astrid jobbar som piga. Jobbet är hårt och slitigt, men kärleken till Lekvatten-Ville gör henne lycklig och får henne att stå ut.

Daniel måste försöka försörja hela familjen och jobbar hårt med att fälla träd i skogen.

Helga stannar hemma och tar hand om de två små barnen i huset. Hon måste ta över alla sysslor som tidigare föll på modern.

Greta jobbar, liksom Astrid, som piga. Hon lever i en ständig skräck för att det ska komma till det värsta, men känner sig lite trygg tack vare drängen, Johan, och haken på dörren. Varken haken eller Johan lyckas dock rädda henne. En dag kommer det till det värsta och Helga är den enda som får veta. Det blir Helga som måste vara modig och fatta ett beslut.

Boken är uppdelad i olika delar, vilket gör att man som läsare ser händelserna i boken ur olika synvinklar. I boken byggs det upp en spänning eftersom man inte riktigt vet vem som är skyldig till det värsta eller hur det ska gå. Dessutom är det här ett väldigt bra och fint porträtt av några unga, fattiga människor i Sverige för drygt 100 år sedan.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.