Intet bortom det yttersta

Intet bortom det yttersta - Peter PohlDen här boken utspelar sig i framtiden, där mycket har blivit annorlunda. Människorna från förr i tiden sprutade ut så mycket gifter att de började bli sjuka och därför tvingades börja genmanipulera sig själva för att överleva. Det gjorde, förutom att de till viss grad stod emot alla gifter, att det plötsligt började bli högst ovanligt att det föddes flickor. Dessutom blev pojkarna giftiga i sig själva och flickorna, de få som föddes, blev stumma.

Eftersom flickorna är så få är det viktigt att de skyddas. Alla flickor och deras familjer flyttas till speciella hem, där de kan leva i en ganska trygg tillvaro. I ”Utanför” lever de övriga, d.v.s. de som bara kan få pojkbarn samt de flesta pojkbarnen. I ett av dessa hem bor pojkbarnet Tim. Han har en syster som heter Pya och det är för hennes skull han bor där. Eftersom hans föräldrar har kunnat få ett flickbarn så kanske han också bär på anlag så att han kan få flickbarn.

En dag försvinner alla vuxna. Trots att det är farligt tar de med sig alla pojkbarnen och går till ”Utanför” och kommer aldrig tillbaka. Kvar är Tim och flickbarnen.

Boken handlar om Tim och livet på hemmet. De handlar också om hans försök till att finna svaren på varför människorna från förr, de s.k. Barbarerna, dog ut.

Det är en av mina favoritförfattare, Peter Pohl, som har skrivit den här boken. Jag älskar hans andra böcker, som är realistiska och underbara skildringar av svåra problem som t.ex. mobbing. Den här boken är klart annorlunda mot hans andra böcker i och med att den är science fiction. Jag gillar det inte alls! Och inte nog med det – den här boken är dessutom skriven på ett totalt obegripligt sätt. Mot slutet fattar man nästan ingenting. Det ska förmodligen spegla hur språket tappas, men som läsare råkar man helt enkelt ut för att man får bläddra lite hit och dit i boken och läsa om vissa delar, vilket är störande och gör att man tappar intresset.

Men nu ska jag inte vara allt för kritisk. Pohl kan inte skriva dåliga böcker! Helt uselt är det faktiskt inte. Tims spekulationer kring ”barbarernas” försvinnande var väldigt intressanta. Däremot skulle jag vilja säga att det här är en bok som man nog måste vara väldigt koncentrerad för att läsa. Dessutom kräver den en massa eftertanke.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.