Förvandlerskan av Charlotta Larsson

Förvandlerskan av Charlotta Larsson

Förvandlerskan av Charlotta Larsson är en roman om en flicka som förlorar sin pappa och som blir en ung kvinna som söker efter sin mamma.

Förvandlerskan av Charlotta Larsson handlar om Vera, som växer upp i Wien tillsammans med sin mamma och en pappa som även har en familj på annat håll – han är gift och har ytterligare en dotter. Mamman jobbar och ägnar all fritid åt forskning. När Veras pappa lämnar dem till förmån för sin andra familj drar mammans forskningsprojekt dem till Sverige och därifrån åker mamman vidare till Ryssland och kommer inte tillbaka. Långt senare börjar Vera försöka få klarhet i vad som hänt.

Förvandlerskan är en spretig bok som jag tyckte var svår att leva sig in i. Föräldralösa flickor är något det dräller av i sagor och på något sätt blir inte den här romanen särskilt mycket mer levande än just en saga. Miljöerna känns tomma. Den börjar i ett Wien, som hade kunnat vara vilken stad som helst, fortsätter till en fiktiv svensk plats som hade kunnat vara vilken som helst (det enda utmärkande är att det finns en sjö) och drar sig vidare till ett Ryssland som inte heller blir verkligt för mig som läsare. Författaren har vävt ihop historier om fäder som försvinner, mödrar som försvinner och en kvinna som får veta att hon är oplanerat gravid. Jag förstår att det finns en tanke bakom alla dessa teman och platser, men det blir ändå inte riktigt klart för mig vad som egentligen var författarens idé.

Nej, tyvärr, det här var inte en roman för mig. Jag gillar tanken på en roman om kvinnor som försvinner med ett mystiskt forskningsprojekt, men för mig saknas något i den här berättelsen.

Förvandlerskan

Förlag: Forum (2015).
ISBN: 9789137142593.

Charlotta Larsson

Charlotta Larsson (född 1972) är en svensk författare.

Bokrecension
Datum
Bok
Förvandlerskan av Charlotta Larsson
Betyg
31star1star1stargraygray
Format
E-bok