Några julböcker, såhär dagen före dagen… (och Tematrio om julböcker)

Jag förstår inte hur tiden kan gå så fort… Helt plötsligt är det liksom jul. Imorgon!

Jag har tagit ut en del semester och hoppas på att få en del tid till läsning. Främst hoppas jag på att läsa ut Americanah, som jag har hållit på med ett bra tag nu. Det är en både bra och viktig bok och den är verkligen fylld av tänkvärdheter runt rasism.  Jag vill också läsa Lilla smycket, som jag ju fick i present för inte så länge sedan. Jag är en sådan långsam läsare att jag inte har större ambitioner än så vad gäller läsningen.

En sådan här tid kanske man annars ska passa på att läsa juliga böcker.Veckans Tematrio uppmanar också till att berätta om tre bra böcker som handlar om julen. Det var ett tag sedan jag läste något med jultema, men jag hittade ändå några stycken när jag botaniserade i hyllan och det blev faktiskt fler än tre… Främst är det några favoriter från när jag var yngre/liten.

Julböcker

Dit hör Julmysteriet, som jag i många år läste varje jul. Jostein Gaarder skriver så mysigt spännande böcker, tycker jag! I den här kretsar handlingen kring en julkalender där det faller ut mystiska lappar.

Jag tycker också att Tomtemaskinen är en himla rar barnbok. Pettson ska ordna med en tomte åt sin katt, men kan man be någon att tomta för sin katt? Pettson bestämmer sig för att göra en tomtemaskin istället. Som alltid i Sven Nordqvists böcker är illustrationerna detaljrika och fina.

En klassisk berättelse med julanknytning är Granen av H.C. Andersen. Det är egentligen en ganska sorglig berättelse om när julen tar slut och granen kastas ut… Men det är en fin liten berättelse, som kanske ändå passar som läsning under julen.

Granen

En annan riktigt klassisk barnbok är Petter och Lottas jul. Illustrationerna och karaktärerna känner nog de flesta igen, men själva boken kanske inte så många har läst? Vet inte om den har hållit för tidens tand, men illustrationerna är ju hemskt fina i alla fall.

Petter och Lottas jul

Sedan finns ju alla julskildringar i Astrid Lindgrens värld. Berättelsen om när Lotta på Bråkmakargatan ska ordna med en julgran är en riktig favorit som jag minns väl från när jag var liten. Dock måste jag ha lånat boken på bibblan, för den kunde inte hittas när jag letade i hyllorna. Däremot hittade en julbok som handlar om några andra av Lindgrens mest älskade karaktärer: barnen i Bullerbyn. Fin bok! Här är det Ilon Wikland som har gjort de härliga illustrationerna.

Jul i Bullerbyn

Julen i vuxenböcker skildras sällan som en härlig tid, har jag märkt. I Tiden det tar börjar fasaden rämna när en inte speciellt harmonisk familj ska fira jul. I pjäsen Mormor gråter är det också en inte speciellt harmoniskt familj som står i fokus. Men det är faktiskt en både rolig och fin berättelse, även fast granen är sned, julskinkan är tillagad i microugn och så vidare… En annan som har en kass jul är Isabella i Martina Haags roliga Underbar och älskad av alla. Hennes jul spenderas i en unikt ful jultomtekostym hemma hos exet och hans nya…

Några glada jular finns i Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin, där ett glatt kompisgäng firar jul tillsammans. Det sorgliga är dock att de blir allt färre medan åren går. En efter en drabbas av aids och just julen blir en tid som påminner mycket om förlusterna.

En sista julbok: Karl-Bertil Jonssons julafton. Ni har säkert sett den  på TV, men berättelsen finns också i många utgåvor av Sagor för barn över 18 år, som även utan berättelsen om Karl-Bertils givmildhet på julaftonen är läsvärd i sig.


Kommentarer

4 svar till ”Några julböcker, såhär dagen före dagen… (och Tematrio om julböcker)”

  1. Tiden det tar är en underbar bok. Tänker fortfarande på den ibland, trots att det är flera år sedan jag läste den. Ett mycket gott betyg i min värld av guldfiskminne. 🙂

    1. Ja, det där är ett bra betyg! 🙂
      Själv fastnade jag inte för den, men jag misstänker att jag var för ung när jag läste den. Borde läsa om!

  2. Åh, jag måste läsa Americana! Alla som läst den hyllar den så. Den får det nog bli någon gång under 2015.

    1. Jag kan verkligen rekommendera den! 🙂 Läste ut den nu ikväll och nu har den raskt seglat upp bland mina favoriter för året. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.