Skuggan av en dotter av Elena Ferrante

Sommarens böcker 2018: böcker som kommer ut i maj & juni

Våren har varit minst sagt segstartad, men det finns ingen anledning att deppa ihop över det. Snart är sommaren här och då kommer också en massa nya, spännande böcker. Bland sommarens böcker har jag hittat några som har väckt lite extra mycket nyfikenhet. Jag har hittat ganska många spännande böcker, faktiskt, så jag delar upp lite. Här kommer ett gäng sommarböcker som finns att köpa/låna redan nu i maj och juni.

Sugen på chick lit? I juni kommer nytt från Marian Keyes. Ibland känns det som att det var hon som ”uppfann” chick lit. Det var ungefär när hon var som mest poppis som ordet började användas i alla fall. Hennes kommande feelgoodberättelse heter På egen hand.

På egen hand av Marian Keyes
På egen hand av Marian Keyes

I slutet av maj kommer en femte del i serien om Torunn. Den inledes med tre bästsäljare som kom ut i slutet av 00-talet (den första är Berlinerpopplarna) och sedan kom, helt oväntat, en fjärde del här om året. Nu kommer Det är min tur nu, där läsaren får följa Torunn när hon har tagit över den gamla släktgården.

Det är min tur nu av Anne B. Ragde
Det är min tur nu av Anne B. Ragde

Modernista är ett förlag som är duktiga på att ge ut läsvärda klassiker i nyutgåva. Under våren och sommaren kommer en hel rad böcker av Tove Jansson. För många är hon kanske mest känd som författaren till Muminböckerna, men hon skrev ju faktiskt väldigt mycket annat, bland annat noveller. I nyutgivningen ingår både separata volymer med Janssons novellsamlingar Lyssnerskan, Dockskåpet & andra berättelser och Brev från Klara och andra berättelser, såväl som en samlingsvolym. Dessutom kommer romanerna Den ärliga bedragaren, Rent spel, Solstaden och Stenåkern. Även romanerna kommer dessutom i en samlingsvolym. Så himla fina! Och jag är supersugen på att läsa, för jag har verkligen stora luckor i min Tove Jansson-läsning!

Brev från Klara och andra berättelser av Tove Jansson

Den ärliga bedragaren av Tove Jansson

Dockskåpet av Tove Jansson

Lyssnerskan av Tove Jansson

Rent spel av Tove Jansson Solstaden av Tove Jansson

Stenåkern av Tove Jansson

Noveller av Tove Jansson

Romaner av Tove Jansson

Jag inser att jag har förskräckligt många olästa Belinda Bauer-deckare, men de jag har läst (Mörk jord och Livets och dödens villkor) har i alla fall varit fenomenala, så därför är det trots allt spännande att det kommer en till  nu i juni. De vackra döda är titeln.

De vackra döda av Belinda Bauer
De vackra döda av Belinda Bauer

Så fort J.K. Rowling är aktuell så blir det såklart en hype. Hennes böcker om trollkarlspojken Harry Potter har verkligen fått en enorm genomslagskraft och suget efter fler böcker är såklart stort. I slutet av maj kommer en ny bok, som i och för sig är lite annorlunda mot Rowlings tidigare böcker. Då kommer den lilla boken Väldigt bra liv: Om fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi. Boken är egentligen ett tal som Rowling har hållit för sistaårselever på Harvard och vad talet handlade om ges av titeln. Jag tror säker att det är en peppig och tänkvärd bok, även om man i och för sig kan tänka sig att Rowlings egna erfarenheter av att misslyckas (refuseras) och sedan plötsligt lyckas (dundersuccén med Harry Potter) är rätt… unik.

Väldigt bra liv av J.K. Rowling
Väldigt bra liv av J.K. Rowling

Vi är många som älskar Lars Lerins akvareller (och/eller uppskattar honom som TV-personlighet). I slutet av maj kommer boken Råskinn, som innehåller brev som Lars Lerin och vännen och konstnären Kerstin Högstrand har skickat till varandra mellan åren 2006 och 2009. Det jag uppskattar främst med Lerins böcker är såklart konsten, men det här är alltså en bok med breven i fokus, även om det säkerligen finns en och annan bild i den också. Jag kommer att vilja läsa den. Inte minst är jag nyfiken på vad titeln syftar på. Finns det någon mildare person än Lars Lerin? I min värld framstår han som motpolen till ett råskinn. 🙂

Råskinn av Lars Lerin och Kerstin Högstrand
Råskinn av Lars Lerin och Kerstin Högstrand

Trots att det var flera år sedan jag läste något av Joyce Carol Oates så håller jag henne fortfarande för en av mina favoritförfattare. Hon är en produktiv författare och jag har missat flera av hennes senaste romaner. I juni kommer i alla fall ytterligare en roman som enligt förlaget är en roman om ensamhet, forskningsetik, passion, åldrande och minne. Mannen utan skugga är titeln.

Mannen utan skugga av Joyce Carol Oates
Mannen utan skugga av Joyce Carol Oates

Egentligen drömmer jag om en ny roman av den fantastiska Kerstin Ekman, som ju har skrivit så många fina romaner om kvinnor i historien (och många böcker med andra teman). Ekman verkar dock upptagen med annat skrivande och det kanske är nog så bra. I slutet av maj kommer essän Gubbas hage, där hon skriver om landskap och litteratur.

Gubbas hage av Kerstin Ekman
Gubbas hage av Kerstin Ekman

Är det någon bok du ser fram emot lite extra i sommar?


Kommentarer

7 svar till ”Sommarens böcker 2018: böcker som kommer ut i maj & juni”

  1. […] på nyutkomna böcker att plöja under sommarens ledighet så har jag ett par inlägg i ämnet (del 1, del 2). Ska jag lyfta fram en bok som jag ser fram emot alldeles särskilt mycket så är det […]

  2. Profilbild för Åsa m r
    Åsa m r

    Nu såg jag att Mattias Edvardsson kommer med nytt , ”En helt vanlig familj”. Det jag läst av hans tidigare böcker lovar mycket.

    1. Tack för tips! Har inte läst något av honom. Borde kanske ändra på det! 🙂

  3. Profilbild för Lisa Jansson
    Lisa Jansson

    Vad många bra tips på nya böcker. Jag är sugen på flera av dem. Tur att du finns och håller mig uppdaterad!

    1. Kul att du gillade tipsen! 🙂

  4. Profilbild för Åsa m r
    Åsa m r

    Lena Ackebo kommer med tredje boken om systrarna Mona och Barbro. Jag måste bara läsa hur det går.
    Ulf Lundell kommer med ”Vardagar”, och det kan jag inte låta bli.

    1. Tack för tips! Jag har faktiskt inte läst de två första delarna om systrarna Mona och Barbro. Jag får kanske ta och göra det! 🙂
      Och Ulf Lundell har jag inte heller läst!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.