Sommarens böcker 2018: böcker som kommer ut i juli & augusti

Här om veckan bloggade jag om intressanta böcker som kommer ut i maj och juni. Men det finns fler intressanta böcker som kommer ut framöver. Här är mina juli- och augustifavoriter bland sommarens böcker:

Utgivningen av Elena Ferrante fortsätter! Jag har hittills ”bara” läst kvartetten om Lila och Elena, men Ferrante har ju fler romaner bakom sig. I augusti kommer kortromanen Skuggan av en dotter i svensk översättning.

Skuggan av en dotter av Elena Ferrante
Skuggan av en dotter av Elena Ferrante

Isabel Allende har skrivit en av mina favoritromaner: Andarnas hus. Det är en helt otrolig släktkrönika, som också berättar en del av Chiles blodiga historia. I juli kommer en Allende-roman som ser ut som vilken random chick lit som helst. Jag får det inte att gå ihop i min hjärna, men lässugen blir jag! En oväntad sommar heter boken.

En oväntad sommar av Isabel Allende
En oväntad sommar av Isabel Allende

Damernas detektivbyrå känner du kanske till..? Det kanske rent av känns som en rätt gammal serie..? Exakt! I år är det tydligen 20 års-jubileum och i juli kommer ytterligare en mys-deckare med Mma Ramotswe i huvudrollen: De oväntade systrarnas hus.

De oväntade systrarnas hus av Alexander McCall Smith
De oväntade systrarnas hus av Alexander McCall Smith

Modernista är i full gång med en nyutgivning av barnboksförfattaren Maria Gripe. Gripe har skrivit några av de böcker jag minns bäst från mina tweenie-år (Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia – en sällsam historia t.ex.). I augusti kommer dock tre böcker som jag inte har läst själv: Ellen, Dellen, I klockornas tid och Nattpappan. Kanske dags att läsa!

Ellen, Dellen av Maria Gripe I klockornas tid av Maria Gripe Nattpappan av Maria Gripe

För många år sedan läste jag och fascinerades jag av Maja Lundgrens Pompeji, där Lundgren skrev väldigt levande och ”modernt” om livet i Pompeji innan staden gick under. Några år senare var hon aktuell med boken Myggor och tigrar, som jag själv inte har läst, men som såhär i efterhand kan sägas ha förebådat #metoo. var det många som tyckte att Lundgrens roman var skandalös eftersom många kulturpersoner är namngivna i den och samtidigt pekas ut som svin. Nu är man mer sugen än någonsin på att läsa den, känner jag! Men kanske är det ännu intressantare att läsa något helt nytt av Lundgren. I augusti kommer SciFi-romanen Den skenande planeten och jag tror att vi kan vänta oss någonting väldigt annorlunda av den.

Den skenande planeten av Maja Lundgren
Den skenande planeten av Maja Lundgren

Håkan Nesser är en av mina favoritförfattare. Det jag framför allt tycker om är hans säregna stil. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men jag tycker att man redan på titeln kan ta att det är en Nesser-roman. I augusti kommer De vänsterhäntas förening. En typisk nessersk titel, eller hur? Jag har främst läst Nessers ”andra” romaner, men för många är han kanske mest känd för böckerna om kommissarie Van Veeteren och böckerna om inspektör Barbarotti. I De vänsterhäntas förening lär dessa två mötas för första gången. Spännande!

De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser
De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Är det någon bok du ser fram emot lite extra i sommar?


Kommentarer

3 svar till ”Sommarens böcker 2018: böcker som kommer ut i juli & augusti”

  1. […] sedan tidigare. För den som är sugen på att läsa något alldeles nytt så har jag ett helt inlägg med sommarläsning. Särskilt spännande känns det att Isabel Allende är aktuell med en ny roman, En oväntad […]

  2. Ferrante vill man ju läsa.

    1. Absolut! Och nu har jag till och med flera olästa som väntar. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.