Aftonland av Therese Bohman

Årets bästa bok… 2016!

Jag är inte speciellt snabb på att läsa nyutkomna böcker. När jag pratar om årets bästa läsning, som jag t.ex. gjorde i en årsbästalista helt nyligen, så handlar det därför om böcker som lika gärna kan ha kommit ut 1991 som 2018. För att kunna göra någon slags rättvis topplista med böcker från ett visst utgivningsår behöver jag helt enkelt vänta några år… 😉 Här kommer alltså ett inlägg om favoriter som kom ut 2016. 🙂 Och det här kan jag alltså hålla koll på tack vare min läsdagbok. 🙂 Jag har hunnit läsa 37 böcker som gavs ut 2016 och många av dem är fruktansvärt bra och extremt läsvärda. Det går knappt att välja ut en titel, men efter lite velande så har jag gjort just det. Den bästa boken 2016 är helt enkelt *trumvirvel*:

Aftonland av Therese Bohman! Aftonland handlar om Karolina, en nyskild professor som handleder en doktorand med ett orimligt stort ego. Nu påstår doktoranden att han är ett stort scoop på spåren och Karolina, som egentligen har misstänkt att doktoranden inte har skrivit en rad på sin avhandling, rycks med. Det är en oväntat komisk bok om lunket på universitetet och persongalleriet rymmer massor av uppblåsta gubbar som sorgligt nog lär kännas igen för alla som som någon gång har ägnat oss åt forskning på ett universitetet… Men det är inte därför jag älskar boken, även om den roade mig högt. Däremot sögs jag verkligen in i den och berördes av Bohmans skildring av att göra en klassresa (eller ska jag säga bildningsresa?) och av att vara singel och barnfri. I en värld där så många ser singelskapet som en sjukdom som måste botas och där så många utgår från att barn är varje kvinnas livsmål så är det underbart och befriande att få ta del av en berättelse där det skildras något annat, även om det inte på minsta sätt påstås att det är enkelt att skapa sig ett eget liv efter en längre relation. Jag älskar Aftonland för att den är mångbottnad, rolig, sorglig, tänkvärd och för att den innehåller sida upp och sida ner med perfekt formulerade stycken om kärlek, tvåsamhet, vemod, singelliv, klass och bildning. Dessutom är Karolina en härligt udda person, en kvinna med en massa brister och mindre smickrande sidor, men som ändå är en person som man liksom tycker om från första stund. Och bara det att hon är professor, hur underbart är det inte med en roman där något sådant passerar helt okommenterat? Jag säger som jag sagt i ett gammalt inlägg om den här boken: Aftonland har allt som en riktigt bra roman bör ha.

Aftonland av Therese Bohman
Aftonland av Therese Bohman

Aftonland är en bländande bra bok, men den hade tuff konkurrens när jag skulle utse 2016 års bästa bok. Några bubblare: Björnstad av Fredrik Backman, Blicken, pilen, filen av Dorthe Nors, En droppe midnatt av Jason ”Timbuktu” Diakité, Jag vet allt det här av Annika Paldanius, Farväl till dem på land av Marjaneh Bakhtiari, Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, Nödåret av Aki Ollikainen, Stora små lögner av Liane Moriarty, Tripprapporter av Tone Schunnesson, Uppgång & fall av Liv Strömquist, Änkan av Fiona Barton.