Ett jättelångt inlägg om vegetariska kokböcker

Jag gillar kokböcker! Nu senast har jag impulsshoppat Bonniers vegetariska kokbok och jag är förtjust. Det är en mycket snygg bok! Jag brukar inte skriva om kokböcker (undantaget Grönt, faktiskt, för den är till största delen en faktabok), men nu tänkte jag ge mig på att skriva en inlägg om de vegetariska kokböcker jag äger.

Kokböcker om vegetarisk mat – den korta versionen

Laga något ur min favorit Grön i köket om du vill laga något enkelt och gott till fest eller vardag och om du har lite överseende med att den riktar sig till unga. Skaffa Grönt om du är en nörd och vill grotta ned dig djupt i fakta om säsonger och växtplatser och dessutom vill ha en schyst kokbok där grönt står i fokus, men där maten inte nödvändigtvis är vegetarisk. Bläddra i Bonniers vegetariska kokbok om du vill få inspiration till såväl vardags- och, kanske framför allt, festmat (själv har jag inte hunnit testlaga något ännu). Konsultera Vegetariska kokboken om du vill lära dig mer om att vara vegetarian.

Kokböcker

Kokböcker med vegetarisk mat – den långa versionen

Jag vet att väldigt många är intresserade av att testa att äta mer vegetariskt, men att det kanske inte är så lätt att veta ”hur man gör”. Eftersom vegetariskt ofta behandlas som ett alternativ, på en sådan nivå att den som äter vegetarisk mat i skolan i värsta fall måste hämta den som en specialkost i köket (så var det på min skola; där var det inte tal om att alla barn skulle kunna välja vego), så är det kanske inte så lätt att tänka utanför lådan. Alltför många ser måltider som potatis/pasta/ris + kött + sallad och alltför många leds då in i tanken att en vegetarisk måltid därför måste bestå av potatis/pasta/ris + något som ser ut som kött + sallad. Väldigt många tror således att vegetarianer måste äta quorn och sojakorvar varje dag, vilket kanske inte känns så lockande. I praktiken har jag aldrig ätit en sojakorv i hela mitt liv och quorn undviker jag dessa dagar, i och med att sådana produkter är tveksamt glutenfria. Jag har nog ätit quorn en handfull gånger. Självklart kan man ju gärna äta vegetariska köttbullar och vegetarisk bacon om man vill, men man kan ju också lyfta blicken och inse att en måltid kan komponeras ihop av så ofantligt många olika spännande, fräscha grönsaker istället.

Grönt - Gunnar Netz, Herman Rasmuson, Nina Westerlind, Pelle Bosta, Isabella VikbergBland mina kokböcker är Grönt den bok som är mest inspirerande på den punkten. Boken är så rejäl att man nästan ramlar omkull och den är proppfull av toksnygga bilder och fakta om frukt och grönt. Den innehåller en mängd recept till mat, som inte nödvändigtvis är vegetarisk, men där det gröna står i fokus. Jag är glad över att den här boken finns, för den är inte uttalat riktad till någon slags schablonbild av vegetarianer, utan är framför allt en bok för nörden. Det finns så mycket nörderier man kan ägna sig åt (t.ex. hipsteraktiviteter som inläggningar, korvstoppning och surdegar, eller exklusiva intressen som vinprovningar eller whiskysamlande), men det här är kanske första gången en ansats görs att lyfta fram grönt som något som är tillräckligt coolt för att förtjäna en sådan här bok. I den här boken behandlas grönsaker dessutom som något helt annat än ett litet tillbehör. Det är en mycket tjusig bok! Jag har tillagat många av recepten och det har blivit kanongod mat. Personligen lagar jag i princip bara sådant som går att frysa in i matlådor (jag är för lat och stressad för att laga en massa mat i veckorna, så jag försöker koka ihop matlådor på helgen), så jag har mest siktat in mig på vardagsmat av lite olika slag. Boken saknar dock inte festmat. Inte alls, faktiskt.

Vegetariska kokboken - Inga-Britta Sundqvist”Den grönrutiga kokboken”, Vegetariska kokboken, är lite av ett standardverk inom vegetarisk mat. Den har nyligt kommit i nyutgåva, men jag har en äldre variant. Författaren är kunnig och man kan gott bläddra omkring i boken om man är seriöst intresserad av att bli vegetarian. Jag ser den mer som en faktabok än en receptsamling, kanske för att recepten är lite krångligt kategoriserade, att det inte är överdrivet mycket foto i anslutning till recepten, samt att det är stort fokus på sådant som jag själv inte äter (försök inte inbilla mig att en hälsodrink eller soppa är en komplett måltid; jag måste äta som en häst eftersom jag tränar och rör på mig mycket). Jag gillar boken, men misstänker att den inte är så inspirerande för den som bara är lite nyfiken och vill laga något vego då och då. De flesta andra beskriver dock boken som den bästa i genren.

Grön i köket - Mattias Montin, Camilla Sjödin, Jessica SunneboGrön i köket är en bok som riktar sig till ungdomar. Den är skriven på ett sätt som ska tilltala unga, men som kanske känns lite töntigt för många. Det finns enkla, korta faktaavsnitt, som faktiskt är väldigt bra om man har lite överseende med tonen. En del tror att vegetarisk mat innebär en risk för näringsbrist, trots att det ironiskt nog är i frukt och grönt som de flesta vitaminer och mineraler finns. Egentligen är det den som äter mycket kött, som aktivt måste försöka peta i sig mer näringsrik mat. En och annan fallgrop finns ju dock, särskilt så kan järn vara svårt att få i sig om man inte äter kött. Här kan man få lite konkreta tips på vad man kan tänka på när det gäller t.ex. järn (t.ex. att använda gjutjärnsgryta). Recepten är enkla och i regel lättlagade. Jag har lagat ungefär allt och återkommer ofta och gärna till boken, just för att det är så enkelt och gott. Det finns generöst med tips på festligare mat och buffémat, så trots att boken är relativt tunn, så är den faktiskt skapligt heltäckande. En av mina favoritvegoböcker!

Ät dig frisk med grön mat - Kåre Engström, Ola JohanssonÄt dig frisk med grön mat är en bok som propagerar starkt för vegetarisk mat som hälsokost. Jag vet inte hur underbyggda författarnas teorier är, men personligen tar jag faktadelarna med en viss nypa salt, för jag tycker faktiskt att boken är lite avskräckande. Recepten är i regel veganska och det finns hurtiga råd om att göra egen havremjölk istället för att köpa komjölk. Det tycker jag känns lite överkurs (med tanke på att det går alldeles utmärkt att köpa (vitaminberikad) havremjölk i vanliga livsmedelsaffärer). Jag har testat några recept, men brukar i slutändan inte bli så nöjd. Utesluter jag allt kaloririkt, t.ex. mjölkprodukter, som författarna inte verkar vara så förtjusta i, så blir mättnadskänslan kortvarig hos mig. Det här är nog ingen bok för nybörjarvegetarianen.

100 goda gröna rätter - Barbro Lönnegren100 goda gröna rätter är en bok i en hel serie med ”100 rätter” (jag har även boken om grytor och gratänger och boken med snabblagade rätter). Maten i boken är lättlagad och i regel är det få ingredienser som behövs. Ibland blir det också lite tråkigt/för lite intressanta smaker. Jag har testat många av recepten och tycker dock att det finns mycket bra i den också. Det finns kapitel med festligare mat och med efterrätter, men det är nog inte för de delarna man ska köpa boken.

Bonniers vegetariska kokbokSå; den nya boken i samlingen då? Bonniers vegetariska kokbok är galet snygg och känns verkligen modern och fräsch. Det finns faktadelar med allmän info om att äta vegetariskt och fakta om grönsaker – allt från broccoli till mer exotiska grönsaker. Recepten är indelade i kategorier i stil med ”Fredag”, ”Lunch” och ”Fest”, vilket känns väldigt fiffigt. Skapligt stort fokus är faktiskt på just festmat och det finns ett helt gäng trerättersmenyer att inspireras av. Jag har inte hunnit laga något ur den här boken ännu, men den är minst sagt inspirerande och mitt intryck är att den har något för varje tillfälle.

Vår kokbok 2Glöm inte bort att de flesta grundkokböcker faktiskt har en del med vegetariska recept. De flesta har kanske, liksom jag, någon utgåva av Vår kokbok. Det är en bok där ungefär allt finns med. Tyvärr innebär väl det att man också behöver göra lite avkall på antalet bilder. En del recept saknar faktiskt foto, vilket ju är ovanligt i andra böcker. Trots detta är det ju en kanonbra bok, med recept som är enkla att följa och generöst med fakta om råvaror och tillagning (man kan nästan skratta åt det, men det finns till och med recept för hur man kokar pasta… 😉 ).

Om någon är intresserad av att läsa mer om kokböcker med tema vegetarisk mat så har jag skrivit fler inlägg genom åren:

Och i inlägget Mina kokböcker (från Billig mat till Mera vego) har jag skrivit helt kort om hela min kokbokssamling.


Kommentarer

9 svar till ”Ett jättelångt inlägg om vegetariska kokböcker”

 1. […] mina kokböcker med vegetarisk mat. Jag har ett helt gäng som jag har bloggat om i andra inlägg (inlägg 1, inlägg 2). Favoriten just nu är Mera vego, som innehåller väldigt många bra vardagsrecept, […]

 2. […] Ett jättelångt inlägg om vegetariska kokböcker […]

 3. […] Ett jättelångt inlägg om vegetariska kokböcker […]

 4. […] har även skrivit ett långt inlägg om vegetariska kokböcker och om böckerna Grönt och Bonniers vegetariska […]

 5. […] hemifrån borde få ett lass kokböcker med sig. Jag har förresten skrivit ett helt inlägg om vegetariska kokböcker om någon är […]

 6. Vilket bra och heltäckande inlägg! Vegetariska kokboken lånade jag hem för ett tag sedan men tyckte aldrig att man kom fram till recepten 😛 Det var mycket yoga och tips om att sova mycket. Det är nog en mer receptinriktad än faktainriktad bok jag är ute efter. Bonniers vegetariska stod på önskelistan när jag fyllde år, men dök inte upp (hm?) så nu jag hade tänkt ge den till mig själv istället men har glömt bort. Tack för påminnelse. Grön i köket blev jag jättepeppad på, men den verkar vara slut hos föraget 🙁 Får hålla utkik på secondhand!

  1. Jag förstår vad du menar. Vegetariska kokböcker innehåller ofta väldigt mycket fakta och ibland verkar författaren vara inställd på att försvara en hel livsstil. Eller vad man ska säga. Bonniers vegetariska kokbok är en bra bok om det är recepten man är ute efter. 🙂

 7. Intressant. Jag tittar mycket i sällan kokböcker. Däremot åker jag gärna till hälsohem och äter vegetarisk mat. Där har jag även träffat några författarna till vegetariska kokböcker (du har med några av dessa böcker). Generellt sett upplever jag dem som väldigt insatta och duktiga. Och även väldigt engagerade. De tror så intensivt på sin sak. Dessutom, de lever som de lär.

  Men de har inte alltid mitt perspektiv på livet. De har inte alltid synen att det finns annat i livet än att laga mat. Jag vill prioritera så mycket mer i mitt liv och det syns inte i deras recept.

  Men generellt sett, så upplever jag att de är mer insatta i fakta än många andra kokboksförförfattare. Det imponerar på mig.

  1. Jag förstår nog inte vad du menar. För mig är det självklart att den som skriver en kokbok är intresserad av mat och för mig är det självklart att en kokbok handlar om just mat och råvaror. Om en kokbok handlade om en massa andra hobbies så skulle det bli väldigt spretigt..

   Jag läser inte kokböcker för att det skulle vara mitt enda intresse och det enda jag lever för (folk som känner mig skulle nog gapskratta om de fick höra något åt det hållet, för jag lagar mat 3 gånger i veckan. Max!), utan för att jag tycker att det är inspirerande och kul att laga nya rätter. Jag ser faktiskt inte varför ”laga vegetarisk mat” och ”det finns annat i livet än att laga mat” inte skulle gå ihop.

   Jag har nog inte riktigt sett heller att just författare till vegetariska kokböcker är mer insatta än andra, men det skulle inte förvåna mig om det är så, eftersom den som äter vegetarisk kost alltid måste försvara det. Det finns många myter kring vegetarisk kost och bristsjukdomar.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.