Noveller verkar vara årets grej

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: novellen har verkligen blivit ett riktigt inne-format. Novellix med sina ”Pixieböcker för vuxna” har ju funnits ett tag och jag har visserligen inte själv läst någon av deras böcker (fast jag har ett gäng hemma! :), men jag gillar verkligen det de gör. De tänker nytt kring hur man kan nå ut med böcker (e-boksprenumerationer, uppläsningar i Spotify…). Nya i novellbranschen är Bonne nouvelle, som puffade lite för sin tidning på min Facebooksida för ett tag sedan. Deras idé är att komma ut med en novellsamling i form av en tidning i pocketformat några gånger om år. Första numret har skräcktema och nästa kommer att handla om socialrealism.

Bonne nouvelle


Kommentarer

6 svar till ”Noveller verkar vara årets grej”

  1. Det enda problemet är ju att noveller är så korta, vilket gör att det inte är ofta som de lyckas komma med något bestående intryck eller något nytt. Eller så är jag bara inne i en kritisk fas… Eller så har jag läst för få och för dåliga noveller. Men det tycker jag å andra sidan inte att jag har gjort. Svårt detta. Får nog läsa några till…

    1. Jag håller nog inte riktigt med. 🙂 Tvärtom så finns det noveller som verkligen har etsat sig fast i mitt minne på ett sätt som romaner sällan gör. För mig är det nog för att noveller är mer ”rakt på” och komprimerade. Det blir inte så mycket tjaffs runt omkring, utan man kan kastat rakt in i väldigt intressanta händelser och scener där man också måste fylla ut lite själv. Hjalmar Söderberg har skrivit en hel del noveller som jag tycker är helt klockrena. Kyssen och Pälsen är två oförglömliga.

  2. Verkligen årets grej:). Hittade en låda full med små böcker på biblioteket. Ska absolut låna nästa gång:).

    1. Aha. Kul att de tar in noveller på biblioteken också. Jag har aldrig sett några på mitt bibliotek. Kanske gömmer de sig på en egen hylla. 🙂

  3. Noveller är trevliga, verkligen kul när man inte känner för ett nytt ”bokprojekt” utan bara vill höra en liten historia 🙂

    1. Ja, exakt! 🙂 Jag tycker också att noveller är helt perfekt att läsa i mobilen. Om man bara plockar fram mobilen då och då så blir det lite segt att försöka läsa en hel roman.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.