Jorden runt-läsning

Det finns många läsutmaningar som cirkulerar på bokbloggar och inte minst finns det många som peppar andra att vidga vyerna och läsa litteratur från, för oss svenskar, mer exotiska ursprungsländer än typ USA och Storbritannien. Själv brukar jag ha god koll på vilka ursprungsländer ”mina” böcker kommer ifrån och det brukar vara slående många svenska böcker och rätt så många brittiska, nordiska och amerikanska, medan Asien, Afrika och Sydamerika är hela kontinenter som representeras av endast någon enstaka bok…

Jag har inget emot att läsa ”världslitteratur”, men samtidigt blir det lätt lite begränsat när man, som jag, endast läser böcker i översättning.

Hur som helst. Andra är ju betydligt häftigare när det gäller att läsa böcker från hela världen. Jag läste en liten notis i DN om bloggen A year of reading the world. Bloggaren har haft som utmaning att läsa något från vart och ett av världens 196 oberoende länder. Wow! Jag fattar knappast ens hur man gör. Hur hittar man böcker från typ.. São Tomé och Príncipe? Mycket inspirerande blogg!

Berättelsen om Pi

Jag har en jordglob i bokhyllan i alla fall… Det är det närmsta jag har kommit att resa eller läsa jorden runt… 😉


Kommentarer

4 svar till ”Jorden runt-läsning”

  1. Tack för tipset om den bloggen 🙂 Jag läser också väldigt lite som inte kommer från Norden, Storbritannien eller Nordamerika. Skulle vara roligt att haka på en sådan utmaning men jag skulle nog ta mig lite vatten över huvudet med det. Kanske skulle köra på en liten miniutmaning med en bok från varje kontinent istället 🙂

    1. Det låter som en lagom nivå på projektet.. 🙂 Jag borde göra detsamma för övrigt..

  2. Jag tycker också det är spännande och givande att läsa böcker från olika länder. Liksom du är jag lite begränsat till böcker som finns i svensk översättning, men ska försöka utmana mig själv och läsa på engelska.

    1. Ja, väljer man engelska så finns det ju fler möjligheter att läsa världslitteratur. Själv håller jag mig nog till svenskan. Tycker det ger mer när man förstår alla nyanser i språket och jag är helt enkelt inte tillräckligt vass på engelska. Avstår hellre än läser en bok där jag bara förstår handlingen.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.