Animal Farm

Animal farm av George Orwell
Animal farm av George Orwell

En natt drömmer Old Major, den gamla grisen på Mr Jones bondgård, en dröm i vilken människorna på gården är borta. Han berättar om sin dröm för de andra djuren och gör dem på så sätt medvetna om hur illa det är att tvingas slita åt människan. Han får de andra djuren att förstå att de är hänsynslöst utnyttjade och att Mr Jones tvingar dem att arbeta hårt tills de inte orkar längre och då belönas de med att slaktas. Efter Old Majors tal inser djuren att en revolution måste ske och de börjar att drömma om den dag då gården blir deras och allt slit och allt jobb bara gagnar dem själva.

Revolutionen genomförs betydligt fortare än väntat och alla djuren är lyckliga över att i fortsättningen bara vara herre över sig själva. De skriver ned sju budord, som säger att alla djur är lika mycket värda, att inget djur får döda ett annat djur, att djur inte får dricka alkohol, sova i sängar eller bära kläder, att alla som går på två ben är fiender och att alla som går på fyra ben eller har vingar är en vän.

En ny tid börjar för djuren och de flesta jobbar gärna hårt eftersom de vet att allt de nu gör kommer att gynna dem själva. Grisarna, däremot, ser sig som lite smartare än de andra och tar som uppgift att bestämma vad som ska göras på gården. Grisarna Snowball och Napoleon blir genast tongivande och eftersom de alltid har olika uppfattningar i alla frågor blir det ofta livliga diskussioner.

Konflikten är ounviklig när Snowball och Napoleon börjar att diskutera huruvida det är en god idé att bygga en väderkvarn eller inte. Det blir Napoleon som får sin vilja fram och från den stunden är det han som styr och ställer på gården. Plötsligt börjar Napoleon och de andra grisarna att bryta mot det ena budordet efter det andra, men Napoleon är listig nog att använda propaganda för att få djuren att tro att allt är precis som de kom överens om efter revolutionen.

Det här är en vacker, sorglig och lite obehaglig berättelse, som bakom historien om djuren på bondgården tydligt handlar om Sovjetunionens bildande och livet under Stalins regim. Det är lätt att känna igen de olika personerna och företeelserna i Sovjetunionen. Samhällskritik är aldrig så lätt att ta till sig som när den projiceras på någonting som är lätt att känna igen och där allting blir absurt. Det här är en viktig och intressant bok om världens största supermakt, men också en berättelse om några djur som inser att deras drömmar har smulats sönder.

I korthet

Rekommenderas för: Alla som vill läsa en riktig klassiker där Sovjetunionens bildande och livet under Stalins regim skildras genom en historia om några djur på en farm.

Betyg: 4 grisar av 5.

Om George Orwell och Animal farm

Eric Arthur Blair (1903 – 1950) var en brittisk författare och journalist som skrev under namnet George Orwell. Han har skrivit odödliga klassiker som 1984 och Djurfarmen (Animal farm). I hans böcker skildrar han ofta orättvisor i samhället.

Utgivningsår: 1945 (första brittiska utgåvan Secker and Warburg), 2011 (utgåvan på bilden, Penguin India), 1946 (första svenska utgåvan, Bonnier).
Svensk titel: Djurfarmen (översatt av Nils Holmberg).
Antal sidor: 104.
ISBN: 9780143416319, 9780141036137.
Köp hos t.ex.: Adlibris, Bokus.

Baksidestext

”Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farmyard, the renamed Animal Farm is organized to benefit all who walk on four legs. But as time passes, the ideals of the rebellion are corrupted, then forgotten. And something new and unexpected emerges…”


Kommentarer

4 svar till ”Animal Farm”

  1. […] kanske inte angenäma läsupplevelser, trots allt, men en bok som jag verkligen gillade är Orwells Djurfarmen, där djur får symbolisera spelare i världspolitiken. Boken är en satir som skildrar tillvaron i […]

  2. […] Djurfarmen av George Orwell […]

  3. […] Penn Warren American Pastoral – Philip Roth An American Tragedy – Theodore Dreiser Animal Farm – George Orwell Appointment in Samarra – John O’Hara Are You There God? […]

  4. […] sett bloggen Strollerderbys inlägg där en 6-årig tjej gissar vad klassiker handlar om? Sagt om Animal Farm: It looks like a book for kids. I think it’s about a donkey and a pig that do not like each other […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.