Dödens mästarinna

Dödens mästarinna - Ariana FranklinDödens mästarinna är en deckare i medeltida miljö. När jag var yngre/tonåring hade jag särskilt intresse för ”historiska romaner”, men nu tycker jag att de sätter upp ett filter som hindrar mig från att relatera. När jag läser en bok kan jag eventuellt vara ute efter spänning/underhållning/intressanta berättelser, men de böcker jag verkligen blir berörd av måste de vara särskilt angelägna och kunna förmedla något som går att leva sig in i. Jag förmodar att människan i grunden var likadan på t.ex. 1100-talet som i nutid, men när böcker utspelar sig för hundratals år sedan har jag verkligen svårt att leva mig in. Det blir platt. Det blir mer fakta och historiska detaljer än berättelser om människor och relationer som jag kan bygga mig en bild av.

I Dödens mästarinna skickar kung Henrik II efter ”rättsläkaren” (så hette det naturligtvis inte) Adelia för att undersöka kropparna efter några barn som hittats mördade och stympade. Med de primitiva metoder som fanns (i boken; jag tror nog inte på att rättsläkare existerade på den här tiden) gör hon sina undersökningar, brottas med omgivningen, som inte alltid har så lätt att förhålla sig till att hon är kvinnlig läkare, och nystar i fallet. Som så många andra böcker som tar sig an att lära läsaren om livet förr i tiden så innehåller boken rätt mycket redogörelser för hur lite man visste om t.ex. medicin och forensik på den här tiden. Och hur mycket! Hon är onekligen svårköpt klipsk den där Adelia; som när hon bara lite sådär från ingenstans och som en liten bisak förstår vad som orsakar malaria eller som när hon i förbifarten delar ut moderna kostråd.

Nja. Det här känns som en småspännande bagatell. Det är lite kul med en deckare som utspelar sig i en annan miljö än vad de flesta andra deckare och visst har den sina intressanta och positiva sidor, t.ex. att den faktiskt är rätt rolig och att den har en självständig kvinna i huvudrollen. Men personligen har jag som sagt svårt för historiska romaner i största allmänhet. Det räckte helt enkelt inte hela vägen för mig.

Vi läste den här boken i bokcirkeln Picket & pocket, men jag kunde inte vara med på träffen och boken blev liggande outläst i månader… 😮 Mina bokcirkelkompisar Nobelprisprojektet och Med näsan i en bok har också bloggat om boken. Tror de gillade den lite mer än vad jag gjorde… Boken kan köpas hos t.ex. Adlibris.


Kommentarer

9 svar till ”Dödens mästarinna”

 1. […] annan bokcirkelbok som vi tagit oss an nyligt är Dödens mästarinna, som jag tyckte var lite sådär. Den utspelar sig hur som helst i Cambridge och är en deckare i […]

 2. Gillade den här jättemycket när jag läste den. Sedan vet jag inte om det var jag eller hjältinnan som förändrades men tvåan blev en riktig besvikelse! 🙁

  1. Ajdå! Jag kommer inte läsa uppföljaren, känner jag. Har du vågat dig på trean? Visst finns det tre böcker om Adelia?

 3. Jag blir lite nyfiken faktiskt:)

  1. Jaså! Ja, jag tror att de andra i bokcirkeln tyckte att den var bra. 🙂 Jag är väl inte såå entusiastisk, men den är ju en annorlunda deckare iaf..

 4. Men vad kul att du läst den nu! Vi kanske hinner prata lite om den på nästa träff:)

  1. Låter bra det! 🙂

 5. Jag läste nyligen en bok jag blev så besviken på. Jag tycker jätte mycket om historiska romaner men när det är så mycket fakta och lite om människor så stänger jag igen boken outläst.

  1. Vad synd! Vad var det för bok?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.