Ru


Ru - Kim ThúyI Ru skriver den kanadensiskte författaren Kim Thúy om hennes familjs flykt från Vietnam. Det är ingen tjock bok (e-boken är på knappa 70 sidor), men hon lyckas verkligen med konststycket att i koncentrerade meningar skildra fasorna under resan och livet och läget i Vietnam, med konflikten mellan nord och syd. På ett gripande sätt berättar hon om hur de i stor fattigdom och med den underlägsenhet som föjer på att komma från en helt annan kultur, slår sig ned i ett nytt sammanhang. Hon skriver kärleksfullt om sin autistiske son, sin släkt och vad som hände dem. Fattidgomen, prostitutionen och vidrigheterna som landsmän hamnat i; och vad människor i hennes nya land också befinner sig i.

Jag tycker att det är en fantastisk bok. Jag förstår inte hur hon får ihop det, men det får hon verkligen. Berättelsen rör sig i tid och rum, men vävs samman på ett finurligt sätt, och hur hon än lyckas, så får hon det verkligen att gripa tag. Inte vet jag någonting om vad det vill säga att utvandra, men jag tror att Thúy verkligen ringar in det i den här boken, där hon så fint skriver om identitet och kultur, vad vi tar med oss och lämnar kvar och vad vi återser när vi återvänder till det land som lämnats.

En fantastisk liten bok! Den stora styrkan är koncentrationen; hur orden sitter precis rätt för att med mina möjliga ord måla upp den värld hon skildrar. Jag tänker ofta att det är det som verkligen skiljer bra författare från riktigt bra författare; att välja att inte skriva, istället för att faktiskt göra det. Jag är mycket imponerad och mycket glad över denna lilla, men stora, läsupplevelse.

Ru är utgiven av Sekwa och finns att köpa hos t.ex. Adlibris och Bokus, Några andra som skrivit om Ru är SvD och Dagensbok.com.

Bokens/böckernas författare:


16 svar till “Ru”

 1. Det här är boken vi valde i min bokcirkel till april! Jag blir varm och hoppas att jag kommer se det som en läsvärd och pratvänlig bok!

  • Åh, vad kul! Hoppas du inte blir besviken (ibland blir man ju besviken om man har höga förväntningar.. :o).
   Ru är även en bokcirkelbok för mig. Vi ska cirkla den på tisdag och det ser jag fram emot! 🙂

   • Det var jag som lade den som förslag. Jag är nervös för att alla andra ska sucka tungt över valet… ;p

    Cirkla med engagemang! (: Vad trevligt med bokcirkel!

    • Äsch, det gör de säkert inte! Hur gör ni i er cirkel? Röstar ni eller så? Eller turas ni helt enkelt om att välja? =)

     Bokcirkel är jättekul! 🙂

 2. Ja, visst är den fin! Jag längtar efter att få händerna på hennes senaste – ”Mãn”. Men eftersom jag är en liten kyrkråtta som lever på bibliotekets utbud kan det ta ett tag. Annars kan jag rekommendera många andra böcker från Sekwa, men du kanske redan upptäckt dem? ”Kod 400” samt ”Vända blad” är två jag kommer på spontant.

  • Jag har tänkt typ tusen gånger att jag ska läsa mer från Sekwa, för de verkar ha så himla bra grejer i sin utgivning! Har tyvärr bara läst Ru och Igelkottens elegans hittills.. Så tack för tipsen! Man hör absolut till en bok jag vill läsa så fort som möjligt! Den finns inte att låna som e-bok på bibblan? Det kan ju gå lite fortare än att köa pappersutgåvan, menar jag.

 3. […] I februari fick jag veta att jag inte längre hade några mätbara nivåer av järn i kroppen, jag följde Melodifestivalen varje lördag, hade finbesök av en barndomskamrat och skaffade nya glasögon (det tog mig över en timme att välja bågar; jag var nära att gå därifrån gråtandes innan jag av någon anledning köpte ett par anskrämliga rosa plastbågar, som jag magiskt nog trivs väldigt bra i; det hade jag aldrig trott innan). Läste också en av årets bästa böcker: Ru. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.