Tematrio: Naturen

TematrioDen här veckan uppmanar Tematrio att berätta om tre böcker där naturen (hav, skog, öppna landskap, slätter, öken, djungel osv) ges plats.

Jag tycker att det här är ett ovanligt svårt tema, faktiskt! Så det blir kanske några långsökta och konstiga böcker…

Men i alla fall så börjar jag med Mörk jord, som till stor del utspelar sig på den vidsträckta Exmoorheden. Det är inte på något sätt en mysig bok om utflykter i naturen, utan handlar alltså om en seriemördare som grävt ned sina offer på heden… Hur som helst så har jag aldrig varit på Exmoor och vet inte riktigt hur det är, men boken ger faktiskt en viss känsla av hur det speciella landskapet ser ut.

I julas läste jag novellsamlingen För mycket lycka, där en av novellerna utspelar sig i skogen, där en man är ute och fäller träd. Trots att det är noveller det handlar om, så är Munro verkligen mästerlig på att måla upp miljöerna, vilka miljöer det än är. Jag imponerades stort av hennes berättelser!

Som tredje bok tar jag Den franske löjtnantens kvinna, som handlar om livet under den viktorianska tiden; en tid då Darwins idéer var poppis och överklassen gärna sökte sig till naturen. På en av sina vandringar i skogen, så träffar Charles en kvinna som verkligen väcker hans intresse..


Kommentarer

6 svar till ”Tematrio: Naturen”

 1. Jag har inte läst någon av de böckerna, tack för tips!

  1. Kan särskilt tipsa om Munro!

 2. Åh, när jag läste exmoorheden så kom jag på Levande och döda i Winsford. Skulle ha valt den boken istället för Ödemark.suck. Mörk jord vill jag läsa.

  1. Typiskt, typiskt!
   Det är en Håkan Nesser, va? Tycker mig komma ihåg att det är en bok som är på min ”att läsa”-lista.. Det senaste jag läste av honom var Himmel över London, som jag gillade. 🙂
   Mörk jord kan rekommenderas! Vi läste den i bokcirkeln som jag är med i och alla gav den en 4:a! Första gången alla är så överens! 😉

 3. Bra val!

  1. Tack! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.