Varför håller man på?: och andra essäer

Varför håller man på - Fredrik SjöbergVad är en essä? När jag började läsa den här essä-samlingen hade jag verkligen ingen aning, men efter en runda på Wikipedia lärde jag mig att det är en populärvetenskaplig, kort uppsats om något ämne. Här är det många ämnen och personer det handlar om (konstnären Lars Jonsson, slangord för kvinnans könsorgan, essäkonsten… Ja, det är väldigt brett!). En del essäer hinner också beröra ganska många ämnen innan författaren syr ihop säcken. Som i den inledande texten, där författaren hinner avverka fakta om en grotta i Tyskland, en känd leksakstillverkare, Andra världskriget och förgasare innan texten är klar. Jag imponeras över hur författaren håller den röda tråden, samtidigt som det faktiskt känns som att han verkligen kan mycket om det han berättar. Känslan är att han gör korta nedslag i något han hade kunnat prata om i timmar. Ja, kunnig är han väl inte inom precis alla områden han vågar sig på att uttala sig om, i och för sig. Man skäms ju t.ex. å Sjöbergs vägar när han viftar bort klimatfrågan som en ickefråga och som något som saknar koppling till mänskliga aktiviteter.

Vem är då Fredrik Sjöberg? Det hade jag inte heller någon aning om innan jag började läsa den här boken. Författare, kulturskribent, biolog och översättare har jag dock läst mig till. Biologbakgrunden poppar faktiskt upp lite här och där i texterna, för det lyser verkligen igenom att författaren har ett stort intresse för biologi, särskilt insekter.

Jag tycker om den här boken (minus klimatförnekelsen, som är enbart pinsam). Sjöberg skriver bra och lättsamt och texterna bubblar av fakta som han vill dela med sig av. Man blir både underhållen och får sin nyfikenhet väckt.

Lite undrar jag dock hur ett förlag kommer på att ge ut en sådan här bok. Inte så att jag misstycker och absolut inte menat som kritik, men det är ju varken en djupgående faktabok inom ett specifikt ämne (här är det snarare bredden som är fascinerande) eller ett skönlitterärt verk. Jag vet inte exakt vem som läser en sådan här bok, förutom jag då, uppenbarligen. Jag tycker hur som helst att det är kul att det ges plats för sådana här böcker i utgivningen.

Några andra som skrivit om Varför håller man på? är DN, Thomas Nydahls Occident och LitteraturMagazinet. Du kan hitta den hos t.ex. Bokus eller Adlibris.


Kommentarer

Ett svar till ”Varför håller man på?: och andra essäer”

  1. […] enda jag har läst tidigare av Fredrik Sjöberg är hans essäsamling Varför håller man på? (en fantastisk titel!), men jag kan inte påstå att jag vet så mycket om hans författarskap. Jag […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.