Tematrio: Krigets fasor

TematrioDen här veckan handlar Tematrio om krigets fasor.

Jag läser faktiskt en krigsskildring just nu: Stridens skönhet och sorg av Peter Englund. I denna skriver Englund om hur Första världskriget drabbade ett antal människor som faktiskt funnits på riktigt. En oerhört ambitiös skildring av kriget! Jag har dock inte läst ut den än, så jag får återkomma med mer om boken. Ljudboken är på 21 h och jag har ca 5 kvar.. 😉

En riktigt bra bok som utspelar sig under Andra världskriget är Den osynliga bron, som jag läste ut nyligt. Även denna är en tegelsten. En väldigt gripande sådan. I huvudrollen finns en ungersk jude, som drömmer om att bli arkitekt, men när kriget bryter ut skickas han till arbetsläger.

En av förra årets bästa böcker är Det eviga folket är inte rädda, som handlar om några tonårstjejer i Israel och hur de gör sin obligatoriska militärtjänstgöring. De har så tråkigt att de inte vet vart de ska ta vägen. Men plötsligt kan konflikten göra sig påmind och de får se saker som sedan aldrig går att radera. Sjukt fint skriven om att vara på väg att bli vuxen! Samtidigt som det också är en mycket intressant bok om att leva i Israel.


Kommentarer

8 svar till ”Tematrio: Krigets fasor”

 1. Jag känner inte till någon av de här böckerna, tack för tips!

  1. Aha. Kan särskilt rekommendera Det eviga folket är inte rädda! Den var verkligen speciell. 🙂

 2. Bara titlar som jag inte läst!

  1. Där ser man! Du borde läsa Det eviga folket..! 🙂

 3. Den osynliga bron och stridens skönhet och sorg är båda riktigt bra!

  1. Ja, det håller jag med om! Fast kanske på två lite olika sätt ändå. Stridens skönhet och sorg känns nästan som en faktabok. Den är väldigt ambitiös..!

 4. Det eviga folket är inte rädda tyckte jag mycket om. Den var så speciellt skriven ur de unga flickornas perspektiv.

  1. Jag håller med. Det är ett väldigt fint och intressant perspektiv att skriva om de här unga tjejerna. Jag blev väldigt berörd.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.