Boktipset vs Goodreads

Som en del kanske har noterat är jag en flitig användare av Boktipset, sidan där man genom att betygsätta böcker får personliga boktips. Boktipset gör en uppskattning av vilket betyg man kommer att ge outlästa böcker. Det är en väldigt bra funktion, tycker jag. Visst har den fel ibland, men allt som oftast prickar den rätt. Jag brukar använda den här betygsuppskattningsfunktionen för att sålla bland böcker jag är nyfiken på: har boken ett uppskattat betyg på mindre än 4 (av 5) ids jag inte läsa…

De flesta bokbloggare verkar dock föredra den amerikanska förlagan, Goodreads. Det är en mycket mer levande sida vad gäller diskussioner och listor och sånt. Dessutom är den snyggare designad. Men njä, jag föredrar fortfarande Boktipset. Jag testade Goodreads för ett år sedan och nu gav jag den en ny chans, men när man läser så mycket svenska böcker som jag gör så är det bara bökigt att försöka använda en amerikansk boktipssida. Svenska böcker finns bara inlagda med svensk titel om det saknas översättning. Andra titlar måste man ha koll på vad de heter i USA. Eller helt slumpartade språk. Maria Gripes klassiska ungdomsbok Tordyveln flyger i skymningen är inlagd som Los escarabajos vuelan al atardecer… Sedan saknas betygsgissningsfunktionen och det är ju främst den jag är ute efter… Personliga boktips kan man dock få även på Goodreads (fast utan uppskattat betyg). Tyvärr är jag sugen på att läsa 0 av bokförslagen och alla boktips är tips på utländska böcker som kanske inte ens finns i svensk översättning.

Jag gissar att Goodreads är ett bra val för den som läser mycket amerikansk litteratur på originalspråk och som vill hänga på en community med andra bokslukare, men själv slår jag ett slag för Boktipset alltså! Tycker det är en riktigt fiffig sida och den har garanterat räddat mig från många bottennapp. 😉 Fler borde upptäcka den! Hade jag ingen bokblogg skulle jag ha behov av någon annan läsdagbok och då skulle jag gärna använda Boktipset bara för möjligheten att lista böcker man läst.

Boktipset Goodreads


Kommentarer

5 svar till ”Boktipset vs Goodreads”

  1. […] är jag, men jag är tämligen inaktiv. Jag föredrar nämligen den svenska varianten, Boktipset (jag har även jämfört de i ett inlägg). Det är i alla fall en populär community där det diskuteras böcker, boktipsas och upprättas […]

  2. Jag har bara testat goodreads och håller faktiskt med om att det är lite trist när svenska böcker inte finns. Men ibland finns de, men man får leta lite för det är massor av olika utgåvor på olika språk att välja på.

    1. Jag tycker det mesta verkar finnas, trots allt, och söker man efter en svensk bok som bara finns inlagd i amerikansk översättning så kommer i alla fall översättningen upp. Men jag tycker det känns meningslöst att använda bokrekommendationerna, för jag måste googla för att förstå vad böckerna heter på svenska.. 😉 Så åt det hållet tycker jag det är väldigt störande att sidan är amerikansk..

  3. Jag är medlem på både Boktipset och Goodreads och precis som du så gillar jag Boktipsets betygsestimat, men det är också det enda jag gillar med den sidan nu. Tycker det är för mycket som inte fungerar. På Goodreads måste jag ju erkänna att jag aldrig har problem med att hitta de böcker jag letar efter, men jag söker alltid med ISBN. Om boken inte finns på svenska så lägger jag helt enkelt till den 🙂

    1. Jag använder bara listor och betygsestimat på Boktipset och brukar inte få problem. Jag har också haft lätt att hitta svenska böcker på Goodreads, men eftersom de i allmänhet är inlagda med amerikansk titel har jag inte haft någon nytta av rekommendationerna, för jag känner sällan igen böckernas svenska titel.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.