Det börjar tydligen likna monopol

Jag såg en notis i DN att Goodreads har blivit uppköpta av Amazon. DN skriver att det amerikanska författarförbundet bekymrar sig över att Amazon närmast bygger sig ett monopol. Nu är jag inte själv medlem i Goodreads, så jag vet inte vad det innebär i praktiken att en nätbokhandel är ägare (länkar man alla böcker till webbutiken, eller?), men däremot är jag medlem i den svenska motsvarigheten, Boktipset, som såklart är ägt av Bonnier på något vänster. Känner du till någon bokhandelkedja eller nätbokhandel som inte har koppling till Bonnier? 😉 Man påminns ju ibland om vilket inflytande enstaka aktörer kan ha till en hel bransch… En del lyckade uppstickare finns ju dock på förlagsfronten och det är ju positivt. Jag skrev ett inlägg om det för ett tag sedan.


Kommentarer

8 svar till ”Det börjar tydligen likna monopol”

 1. Numera passar jag mig för att gå med i bokklubbar, blivit lurad så många gånger att köpa böcker som jag inte vill ha. Jag skulle vilja få information om nyheter och därmed få påminnelse om att köpa nya böcker. Inte ”månadens bokval” som skickas ut automatiskt. Jag skrev tidigare om http://lokatt.nu/stora-romanklubben-oserios-bokklubb-omojligt-att-ga-ur/, en av bonniers bokklubbar som var helt omöjlig att både ringa till och bli av med dessa ”månadens bokval”.

  1. Trist! Jag har inte varit med i någon bokklubb sedan jag var liten och var med i B. Wahlströms bokklubb Läslusen. Jag föredrar att få boktips på bloggar och i tidningar och sedan låna/köpa det jag vill. Ett tips om du vill få uppdateringar om nyutkomna böcker är att prenumerera på förlagens nyhetsbrev. Det gör jag! 🙂

 2. Blev så ledsen för någon månad sedan då den helt fristående bokhandeln som fanns i kommunen, lade ner efter 50 år. Trist.
  Och jag blev bedrövad över årets bokrea där det var i stort sett samma utbud vart man än kom.
  Ägandet är ett bekymmer, antal bokhandlar överhuvudtaget är annat bekymmer och framtidens utbud av tryckta böcker är ett tredje.
  Att värna tillgången på bra litteratur är väldigt viktigt för mig men just nu vet jag inte var jag ska börja agera.

  1. Ja, visst är det trist att bokhandlare, förlag, bokklubbar och bokcommunties ägs av en och samma aktör och att andra uppstickare har svårt att klara konkurrensen.. :/
   Jag vet inte alls hur man skulle kunna göra något åt saken, dock. I slutändan kollar folk gärna på prislappen och köper en pocket för halva priset än betalar det dubbla i en bokhandel. :/

   1. Men kommer detta att stämma i längden? Börjar vi inte redan nu tröttna på de begränsade utbudet? Sedan bokmomsen sänktes är böcker väldigt prisvärda men det måste ju finnas något att köpa.

    Eller är det som med musik att vi är nöjda med att köpa det elektroniskt? Samtidigt uppskattar vi både bio, teater och konserter så e-handel är inte allt.

    Jag har så svårt att se vad som är en eftersträvansvärd utveckling.

    1. Den stora massan är nog nöjd som det är. Vad som säljer verkar vara beroende av marknadsföringsbudgeten. Snackisen Femtio nyanser av honom säljer ju mer än någon annan bok och då är det en porrbok utan litterära kvalitéer..

     Jag tror inte att e-boken kommer att konkurrera ut pappersboken, även om jag själv föredrar e-böcker framför pappersvarianten (skulle dock aldrig köpa en e-bok till de priser som är idag.. jag lånar hellre på bibblan..). Däremot måste bokhandeln hitta nya vägar för att överleva. Det är ju inte många skivbutiker som lever kvar idag, om man ska dra en sådan parallell..

     Men ja, det är verkligen trist när det blir för likriktat!

 3. Fritz Ståhl är en liten trevlig nätbokhandel. Inte lika stort utbud som de stora nätbokhandlarna, men mycket mysigare och personligare.
  Jag skrev ett inlägg om dem för ett år sedan: http://miasvardagsrum.blogspot.se/2012/04/fritz-stahl-i-love-you.html

  1. Tack för tipset! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.