Tematrio: Franska romaner

Tematrio - La FranceSåhär kring Frankrikes nationaldag, den 14:e juli, brukar Tematrio ha franska böcker i fokus och i år är inget undantag: Berätta om tre bra franska romaner!

Det har funnits en tid då jag läste en och annan fransk bok och till och med vågade mig på några kortare och enklare böcker på originalspråket, men det känns rätt avlägset nu, faktiskt. Jag vet ärligt talat inte varför. Sedan ett antal år tillbaka ges det ju faktiskt ut ganska mycket franskt i svensk översättning, tack vare förlag som Sekwa, som är specialiserade på just detta. Jag är ofta lockad att läsa deras böcker (och andra franska böcker) och jag får väl helt enkelt ta och skärpa mig.

Nåväl. De senaste franska böckerna jag läste var tydligen följande:

Älskaren av Marguerite Duras. Gav mersmak! Boken utspelar sig i det som nu är Vietnam, men som då var den franska kolonin Indokina. Bokens huvudperson lever kolonialliv och skaffar en välbärgad älskare. Det mesta runt livet för henne, modern och bröderna, är en fasad. Det är en väldigt exotisk bok, eller hur jag ska säga. Det känns som ett otroligt.. avlägset liv.

Smaken av Muriel Barbery. Kanske inte det bästa jag läst. Kanske inte ens det bästa jag läst av Barbery… Men ändå. Boken handlar om en man som ligger på dödsbädden och försöker minnas en smak. Tänk att kunna skriva en hel bok om smaker! Ja, det är faktiskt ganska fascinerande, trots att handlingen helt enkelt är lite tunn, trots allt.

Oksa Pollock: Det sista hoppet av Anne Plichota och Cendrine Wolf. Det är lite av en blek Harry Potter-kopia, men låt gå! I denna fantasyserie står Oksa Pollock, en flicka med magiska förmågor, i centrum. När ett tecken börjar visar sig på hennes kropp blir hon invigd i en hemlighet: hennes familj kommer från en parallell värld och tecknet visar att hon är den som kan rädda dem tillbaka.


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Franska romaner”

  1. Jag inser att jag läser otroligt lite böcker från Frankrike, så nu skuttar jag runt hos all andra och hämtar tips, tack!

    1. Jag borde göra detsamma!

  2. Trevliga böcker!

    1. Älskaren var bra i alla fall. 😉 De andra var väl lite sisådär.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.