Nobelprisspekulationer

Nu i oktober är det dags för Svenska Akademien att tillkännage vem som får årets Nobelpris i litteratur. Jag gissar att det närmar sig, för man har värmt upp genom att gå ut med att allmänheten i år inte kommer att få vara på plats utanför Börssalen, där tillkännagivandet traditionellt sker genom att akademiens ständige sekreterare kommer ut genom dörren och berättar vem som får priset. Det verkar rimligt att försöka stoppa all trängsel. Intresset för tillkännagivandet har tydligen exploderat på senare år, trots att det nu för tiden finns livesändningar på nätet, så att man kan ”vara på plats” hemma framför datorn.

Själv hoppas jag alltid lite grann att Joyce Carol Oates ska få priset, för hon har skrivit så hemskt många berörande och läsvärda böcker om kvinnor i olika beroendesituationer och utanförskap. Jag tycker att hon skriver mästerligt! Dessvärre lär det aldrig ske, t.ex. för att Oates är för produktiv och därmed också lite ojämn. Jag tycker inte att det är ett argument, men det är som det är. Förra årets belönades Alice Munro, den kanadensiska novellförfattaren, så jag gissar att akademien i år sneglar mot en annan världsdel än just Nordamerika. Att amerikanska Oates skulle få priset känns alltså inte så troligt. Tyvärr.

Jag har en annan gissning, däremot, och det är Nawal El Saadawi, den egyptiske feministen och aktivisten som fortfarande vid typ 80 års ålder strider för demokrati och frihet. Jag tycker hon är beundransvärd, men baserat på att jag i våras kämpade mig igenom, verkligen plågade mig igenom, den hopplöst icke läsvärda Den stulna romanen, så jag kan jag inte precis påstå att jag intresserar mig för hennes författarskap… Efter några år av populistiska val (Munro har varit önskad och tippad i åratal), så kanske det är dags för en sådan här riktigt smal och svår författare igen… Jag tror absolut att El Saadawi kan belönas i år.

Ett annat år, ett år långt fram i tiden, kan det bli dags för Chimamanda Ngozi Adichie, tror jag. Och kanske Sofi Oksanen. Det är två fantastiskt läsvärda författare som skriver viktiga böcker: Adichie om kolonialismen i t.ex. Nigeria och Biafrakriget och Oksanen om det Sovjetockuperade Estland.

Vem tror du blir belönad i år? Och vem står på din önskelista?


Kommentarer

8 svar till ”Nobelprisspekulationer”

  1. Jag har så enormt dålig koll på vilka som eventuellt skulle kunna få det så jag beblandar mig inte i debatten 🙂

    1. Jag har också dålig koll, faktiskt! Jag har nog aldrig läst en nobelpristagare innan de belönats med priset.. 😛

  2. Nawal El Saadawi tror jag också på. Tänker att förr eller senare får hon det så hon är mitt stående tips.

    1. Ja, förr eller senare borde det bli hennes tur! Ska bli spännande att se vem det blir denna gång.. 🙂

  3. De två sista står på min önskelista också. Har dock inte någon kvalificerad gissning för årets pristagare, tror ”en man som jag inte har läst”. 🙂

    1. ”En man som jag inte har läst” är verkligen en lågoddsare! Förmodligen blir det precis en sådan..!

  4. Profilbild för
    Anonym

    Jag hoppas på Joyce Carol Oates, för att hon är värd det.

    1. Jag hoppas jag med!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.