Lilla smycket

Lilla smycket - Patrick Modiano

När jag läser Lilla smycket av 2014 års Nobelpristagare, Patrick Modiano, kommer jag att tänka på en annan nobelpristagare: novellisten Alice Munro. Det är något speciellt med formatet. Lilla smycket är ingen novell, men med sina 125 sidor är det en imponerande kort och tight berättelse och precis som Munro tillåter sig tvära kast och trots sidantalet tillåter sig noga utvalda utsvävningar i beskrivningarna, så gör Modiano det också. Sådant tilltalar mig. Jag vet inget bättre än kärnfulla, korta texter där hela världar och känslostormar utspelar sig mellan raderna. Vad som verkligen skiljer en bra författare från en helt enastående författare är förmågan att formulera sig med få, noga utvalda ord.

Lilla smycket handlar om Thérèse, en ung kvinna som en gång kallades för just Lilla smycket. Namnet var ett slags artistnamn som mamman klistrade på henne. Nu har mamman varit försvunnen i många år. Det sägs att hon flyttade till Marocko och sedan länge har Thérèse trott att mamman är död. Nu ser Thérèse sin mamma i tunnelbanan och följer efter henne ut till förorten. I flera kvällar gör hon samma sak. De byter inte ett ord, men mötet väcker minnen och känslor, som Thérèse inte kan skaka av sig. Varför övergav mamman henne när hon var barn? Vem ägde egentligen våningen de bodde i den sista tiden? Hon har många frågor utan svar.

Samtidigt börjar hon arbeta som barnflicka och börjar passa ett barn som verkar vara i ungefär samma situation som hon själv som liten: ensam, bortglömd, med föräldrar som sysslar med något högst oklart och verkar vara på väg någon annanstans.

Läsaren får följa Thérèse när hon vandrar omkring i Paris och bland sina minnen. Ensamheten är påtaglig: det att sakna en fast punkt och att ett helt liv ha varit utlämnad till främlingars godtyckliga omsorger. Nu är hon på väg ut i vuxenvärlden och att göra sig fri från det förflutna, som hon nu konfronteras med och måste ta itu med.

Det är som sagt en tunn liten bok, men berättelsen känns ändå väl sammansatt med en bra avvägning mellan vilka personer och händelser som får utrymme och vad som får läsas lite mellan raderna. Jag tycker att den är förtrollande. Jag älskar Modianos Parisskildring och det enkla, rena språket och jag berörs verkligen av berättelsen om Thérèse. Det här hade kunnat vara en 500 sidors utläggning om en rörig uppväxt, men Modiano har kokat ner allt väsentligt till ett underbart litet koncentrat. En njutning att läsa!

Några andra som skrivit om Lilla smycket är SvD, Jag och mina böcker och Booksessed. Du kan hitta den hos t.ex. Adlibris eller Bokus.


Kommentarer

9 svar till ”Lilla smycket”

 1. […] och tightare berättelserna: Patrick Modiano. Jag har hittills bara läst en av hans romaner: Lilla smycket, men det är å andra sidan en mångbottnad kortroman som verkligen gav mersmak. Hos BookBeat […]

 2. […] här dagen för två år sedan läste jag t.ex. Lilla smycket av det årets nobelpristagare i litteratur: Patrick Modiano. I mitt blogginlägg skriver jag bland […]

 3. […] som bloggat om boken är Syrlig, Bokblomma, Bokomaten, I Elinas hylla, Västmanländskans bokblogg, Jag och mina böcker och […]

 4. Nu blev jag sugen att läsa något av Modiano. Jag har inte läst något av honom hittills! Undra vilken jag ska välja? Har du något råd?

  1. Kul att du inspirerats till att läsa något av Modiano! Jag har bara hunnit med Lilla smycket än så länge, så jag har inte så många tips att komma med.. Men Lilla smycket kan jag å andra sidan rekommendera varmt! 🙂

 5. Vilken bok det verkar vara! Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa min julklappsbok av Modiano – De dunkla butikernas gata.

  1. Ja, den var bra! Levde faktiskt upp till mina höga förväntningar. 🙂
   Ska bli kul att se vad du tycker om De dunkla butikernas gata. Jag är sugen på att läsa fler!

 6. Låter verkligen som en trevlig bok.

  1. Ja, den kan jag verkligen rekommendera! Jag är sugen på att läsa mer av Modiano. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.