Nostalgitorsdag: Mörkt vatten

I dagens nostalgitorsdag tar jag fram något så ovanligt som en riktigt tunn bok av en av mina favoritförfattare: Joyce Carol Oates. Oates skriver allt som oftast rejäla tegelstenar, men i Mörkt vatten har hon koncentrerat berättelsen till 159 fantastiska sidor. Precis som vanligt låter hon viktiga frågor om kvinnors situation och villkor komma upp. Boken är baserad på verkliga händelser, den så kallade Chappaquiddickolyckan, där Ted Kennedys sekreterare omkom. I Mörkt vatten heter huvudpersonen Kelly och hon sitter i en bil med Senatorn. När bilen, som körs av den kraftigt berusade Senatorn, far i vattnet tar sig Senatorn därifrån genom att sparka bort Kelly och simma därifrån. Kelly, däremot, blir kvar i vattnet. Klaustrofobisk och gripande!

Här kan du hitta mitt inlägg från 2008.

Nostalgitorsdag - Mörkt vatten


Kommentarer

2 svar till ”Nostalgitorsdag: Mörkt vatten”

  1. Mörkt vatten var bland de första romanerna jag läste av Oates och var kanske inte riktigt mogen för den då. Sedan har jag läst många och jag blir bara mer och mer förtjust i hur hon hanterar sitt berättande och förankrar det i verkliga händelser som i Blonde och Älskade syster.
    http://sladdertackansbokhorna.blogspot.se/2012/04/laser-joyce-carol-oates.html

    Jag har fortfarande inte läst Blonde, men jag har sett filmen och den var riktigt, riktigt bra.

    1. Själv läste jag Jag ska ta dig dit som första bok av Oates och den hade jag inte speciellt stor behållning av, heller. Hennes böcker kan nog behöva en viss mognad, misstänker jag.

      Blonde hör till hennes allra, allra bästa, tycker jag. Om man vågar sig på ca 900 sidor så tycker jag absolut att man bör ge den chansen. Hon lyckas verkligen skriva intressant om kvinnors utsatta situationer. Jag tänker ofta på Blonde och då var det ca 8 år sedan jag läste den.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.