Tematrio: Kalas

Den här veckan handlar Tematrio om kalas: ”Berätta om tre böcker där man firar något; en födelsedag, en speciell händelse eller högtid eller något annat.”

Min favorithögtid är julen och några som firar jul är Pettson och Findus i Tomtemaskinen, som är en hemskt gullig bok (och filmatiserad julkalender!).

Något annat man kan fira är sin födelsedag, men det är inget som huvudpersonen i Ja må han le… Va? gör, för han bestämmer sig för att göra det ödesdigra att rymma istället. Det är en ungdomsbok med ganska många år på nacken, men jag tyckte väldigt bra om den när jag läste den. Per Nilsson är en bra ungdomsboksförfattare!

En tredje bok värd att nämnas är Mörkt vatten, av Joyce Carol Oates, som på sätt och vis inte alls passar in i temat. Här är det allt annat än glad kalas-stämning som skildras, men den tar sig i alla fall sin början vid en fest. Kelly och bokens Senatorn åker hem från festen. Senatorn är full, men sitter ändå bakom ratten, och råkar köra ned dem i vatten, där Kelly hotas att drunkna. Skrämmande och berättat på ett sätt som är väldigt typiskt Oates! En favoritbok!

Tomtemaskinen - Sven NordquistJa må han le... Va - Per NilssonMörkt vatten - Joyce Carol Oates


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Kalas”

  1. Snowflake: Jag har också många Oates på kö. Trots att jag har läst ganska många redan! Hon är för produktiv tror jag. 🙂 Men just Mörkt vatten kan jag rekommendera lite extra, så den tycker jag gott kan få gå före somliga andra av hennes romaner. 😉

  2. Mörkt vatten heter den ju, Kennedyboken. Jag funderade på vilken det var för ett tag sen. Den vill jag också läsa men det är ju fler Oates på kö. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.