Hur ska man organisera sina bokhyllor egentligen?

Jag gjorde ett litet quiz, ”How should you organize your bookshelf?”. Jag fick följande resultat:

Sortera bokhyllan

Stämmer det då? Nja. Jag har ju nyligt flyttat mina kokböcker till mitt kök, men i övrigt sorterar jag faktiskt efter färg. Jag tycker det ger ett rörigt intryck annars.

Jag håller precis på att flytta, så nu öppnas möjlighet att sortera böckerna på ett annat sätt. Men nej, jag kommer nog fortsätta med färgsortering.

Hur sorterar du?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

12 svar till ”Hur ska man organisera sina bokhyllor egentligen?”

 1. Profilbild för bloggbohemen

  Jag fick ”Color” och så skulle jag aldrig sortera mina böcker. 🙂 För mig gäller pocket för sig och inbundet för sig, ingen bokstavsordning. Facklitteratur efter ämne. Det är en slags organiserat kaos alltså.

  1. Profilbild för Linnea

   Jag är lite sugen på att ha pocket för sig, faktiskt. Det är ju fint när alla böcker är lika stora. Och så kan man ställa pocketböckerna i färgordning, så blir det extra bra.. 😉

   Organiserat kaos är det bästa. 🙂

 2. Profilbild för Åsa m r
  Åsa m r

  Skönlitteratur i alfabetisk ordning, spelar ingen roll om det är pocket eller inbundet,
  facklitteratur efter ämne. Blir ganska vackert med ryggarna i de obligatoriska Billy-hyllorna.

  1. Profilbild för Linnea

   Jag körde också på bokstavsordning under en period. Men sedan lessnade jag på det.. 😉
   Billy är bra! Jag har Expedit just nu, men kommer nog skaffa mig Billy när vi har flyttat. 🙂

 3. Profilbild för Monika

  Jag börjar tro att alla får Color, det fick jag också. Det finns egentligen ingen ordning jag skulle kunna tänka mig mindre är färg 🙂 Jag sorterar dem i alfabetisk ordning, hur ska jag annars hitta dem? Tycker det blir mer levande i bokhyllan om de står höga/låga, inbundet/pocket blandat 🙂

  1. Profilbild för Linnea

   Jag skiljer mig från mängden då, för jag fick ju genre.. Trots att jag är en färgsorterare.. 😉
   Du har rätt i att det blir mer levande om de inte är sorterade efter färg, form etc. Det har ju sin charm när det är lite mer rörigt.. Men jag tycker ändå om färgsorteringen. 😉 På något sätt så minns jag alltid hur böcker jag läst ser ut, så jag brukar hitta igen dem!

 4. Profilbild för Pappersfågel

  Färg här också. Det ger ett rofyllt intryck tycker jag. Hade jag haft ett hemmabibliotek, det vill säga ett eget rum för bara böcker (och läsfåtöljen) så hade jag nog sorterat efter bokstavsordnng eller genre.

  1. Profilbild för Linnea

   Ett hemmabibliotek hade varit lyxigt! Hade jag ett helt bibliotek med böcker så hade nog jag också sorterat i bokstavsordning (och efter genre, tror jag). 🙂

 5. Profilbild för
  Anonym

  Bra idé att sortera pocket för sig. Man kan ju färgsortera ändå. Ska fundera på det.

  1. Profilbild för Linnea

   Fast du måste ju ställa pocketböckerna bakom de andra böckerna, för annars får de inte plats. 😉

 6. Profilbild för Eli

  Haha, jag fick färg. Fast det lustiga är att jag har ingen ordning bland mina böcker, bibliotekarie som jag är. De står lite hipp som happ, faktiskt. Förutom att jag samlat sagoböcker, Harry Potter- böckerna och Sagan om Ringen- böckerna för sig. Jag har pocket på en hylla men i övrigt är det verkligen kaos.. Jag har böcker i vardagsrummet, sovrummet, köket och hallen. Bibliotekarie på jobbet, anarkist hemma 🙂

  1. Profilbild för Linnea

   Oj, nu blir jag förvånad! Men kanske är det så man måste göra för att få en skiljelinje mellan jobb och hemma. 🙂 Sedan känns det som att ditt system med utspridda böcker är ett typiskt system som uppstår när man tycker om böcker och de inte riktigt får plats någonstans.. 😉
   Tur att du inte ställer jobböckerna huller om buller!! 🙂

Lämna gärna en kommentar! 🙂

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kanske även är intresserad av...

%d bloggare gillar detta: