Kristuslegender

Kristuslegender - Selma LagerlöfKristuslegender är en novellsamling av Selma Lagerlöf och som titeln antyder spelar Jesus en viktig roll i boken. Själv är jag inte kristen, men självklart känns många figurer och händelser ändå igen i dessa sagor. Jag vet inte hur mycket i den här boken som bygger på sådant som faktiskt står i Bibeln och hur mycket som Lagerlöf själv har hittat på, men det spelar kanske ingen roll. Jag skulle inte vilja påstå att det här är en bok som man läser för att lära sig mer om kristendomen eller om Jesus, utan det är en bok som ska läsas som just en novellsamling, där traditionellt kristna värderingar, som kärlek och ödmjukhet, står i fokus. Med en fet varning för att det finns minst en djupt rasistisk novell i den här boken. Jag vet inte om vi kanske ska skylla på att boken är 111 år gammal och att Lagerlöf var ett barn av sin tid?

Jag tycker att det här var en trevlig lyssning, trots allt. Ljudboksutgåvan är inläst av Annik Reuter, som läser väldig tydligt och långsamt, som en riktig sagoberättare. Jag tror att man kan bli galen på inläsningen eller också så tycker man att den är kanon. Jag hör till de sistnämnda. Jag tror faktiskt inte att jag hade gillat den här boken ens hälften så mycket om jag hade läst den själv eller om någon annan hade varit uppläsare. Det är något med den omsorgsfulla tydligheten som gör att berättelserna faktiskt går in och inte passerar som sagor man har hört förut, vilket det ju faktiskt på många sätt är.

I korthet

Rekommenderas för: alla som vill läsa en riktigt lättläst (faktiskt!) klassiker av en av våra största svenska författare genom tiderna och den som, kristen eller ej, också är lite fascinerad av Jesus.

Betyg: 3 kameler av 5.

Om Kristuslegender och Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) är en svensk författare som både belönats med Nobelpriset i litteratur (som första kvinna!) och som dessutom själv valdes in i Svenska Akademien några år senare (även här som första kvinna). Hon debuterade vid 33 års ålder med boken Gösta Berlings saga och skrev sedan en lång rad böcker.

Utgivningsår (första svenska utgåvan, utgiven av Bonniers): 1904.
Utgivningsår (den här ljudboksutgåvan, utgiven av Svenska ljud classica): 2014.
Utgivningsår (utgåvan på bilden, utgiven av Libris): 2012.
Uppläsare: Annik Reuter.
Antal sidor: 246 sidor (ca 6 h).
Köp hos t.ex: Adlibris, Bokus.
Läs boken digitalt hos: Projekt Runeberg, Litteraturbanken.

Baksidestext

Kristuslegender är en novellsamling som utkom första gången 1904. Precis som alltid, väver Lagerlöf här en lika dramatisk som drömlik och övernaturlig väv av personporträtt, händelser och miljöer.


Kommentarer

5 svar till ”Kristuslegender”

 1. Profilbild för
  Anonym

  boken innehåller en del verkliga personer, exempelvis Sofie Elkan.

  1. boken innehåller en del verkliga personer, exempelvis Sofie Elkan.

   1. Jaså? I vilken roll då?

 2. En bra uppläsare kan verkligen få en att uppskatta en bok man inte skulle ha tagit sig igenom om man läst själv. Så var det för mig med Buddenbrooks i somras. Riktigt långsam uppläsning känns dock lite avskräckande … Särskilt eftersom jag inte är något fan av Lagerlöf.

  1. Ja, uppläsaren är verkligen jätteviktig! Jag lyssnade på Snabba cash i uppläsning av Morgan Alling och tyckte att den var tokbra. Det hade jag nog inte tyckt om jag läst själv..

   Vad gäller Lagerlöf så tycker jag att hon är lite ojämn. Om man får säga så. 😮 Kejsarn av Portugallien och Jerusalem tycker jag är fantastiska. T.ex. Gösta Berlings saga tycker jag är helt obegriplig.. 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.