Glada hälsningar från Missångerträsk, filmen – värd att se?

Som en del av er vet så är jag väldigt förtjust i Martina Haags böcker. Hon har skrivit några feel good-böcker och krönikesamlingar där hon bjuder generöst på sig själv. Haags böcker är ofta lite dråpliga och skruvade och de kanske inte kvalar in bland de djupaste böckerna, men ganska ofta är det precis de där lättillgängliga underhållningsböckerna jag vill åt och då är Haag ett av mina toppval. Jag tycker att det mesta inom feel good-genren brukar balansera på gränsen till det löjliga och tjatiga, men på något sätt så håller sig Haag på rätt sida. Kanske är det för att hon har sådan värme när hon skriver om sina huvudpersoner.

En av de senaste Haag-böckerna som jag har läst är Glada hälsningar från Missångerträsk, som nu är bioaktuell med Martina Haag själv i huvudrollen. Boken/filmen kretsar kring Nadja, som längtar efter att få adoptera ett barn. När det införs nya regler, som omöjliggör för ensamstående att adoptera, så blir det panik. Nadja måste hitta någon att gifta sig med, annars förlorar hon sitt efterlängtade barn. En resa till Missångerträsk är tänkt att lösa problemet, för där finns en man som Nadjas syster påstår är en riktig ”Nadja-kille”. Det blir såklart inte som det är tänkt, men det blir såklart bra ändå.

Jag har faktiskt sett fram emot den här filmen. Jag älskar film och ser mer än gärna film på bio. Även om jag brukar föredra lite mer allvarliga drama, fina indiefilmer eller uppiggande, animerade filmer, så brukar jag inte tacka nej till komedier. Till skillnad från många andra så är jag dessutom förtjust i svensk film och tycker ärligt talat att det är lite tröttsamt med allt tjat om att svensk film alltid är så lågbudget och kass och bla, bla.

Men ja… Jag har sett att Glada hälsningar från Missångerträsk har blivit ordentligt sågad mest överallt och beskrivs som en fruktansvärd orgie i stereotyper och tröttsamma klichéer. Så tyvärr är jag ganska opeppad nu. Har du sett filmen?


Kommentarer

8 svar till ”Glada hälsningar från Missångerträsk, filmen – värd att se?”

 1. Jag gillar också Haags böcker och tyckte väl att Missångerträsk var helt ok, men visst balanserar den på klyschighetens brant och det tror jag blir ännu tydligare i filmatiserad version. Jag väntar därför tills den sänds på tv nån söndagskväll och lägger inte biopengar på den.

  1. Ja, jag kan förstå vad du menar.. Jag tycker inte att den är hennes bästa.. Men jag är tolerant när det gäller Haag och tycker om allt hon skriver ändå. 😉
   Det kanske blir att jag ser den på TV så småningom.. Får se. 🙂

 2. Gillar också Martina Haag, särskilt när hon skriver lite självbiografiskt, men just den här boken fastnade jag inte för. Så nej inget biobesök för mig, får se den när den går på TV i så fall 🙂

  1. Jag tycker inte att Glada hälsningar.. är Haags bästa, men jag gillade den i alla fall.. 🙂
   Får se när/om den kommer på TV. Ser jag den inte på bio så kommer jag garanterat se den på TV:n.

 3. Jag funderar på om jag läst boken, gillar också Martinas böcker.

  1. Annars borde du läsa den tycker jag! Den är inte hennes bästa, men läsvärd. 🙂

 4. Jag är sugen på filmen eftersom jag tyckte mycket om boken. Tror dock inte jag kommer gå på bio men kanske se den på dvd längre fram.

  1. Ja, man kan ju se den hemma sedan, faktiskt. Det kanske är vad jag också får satsa på. Så kan man stänga av om det blir för jobbigt. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.