3 böcker som utspelar sig i småstaden

För ett tag sedan ställde jag frågan ”vad är det för fel på Tierp?” apropå att det finns förvånansvärt många böcker som utspelar sig där på ett eller annat sätt. Sedan dess har jag till och med kommit på ytterligare en: Tillbaka till henne utspelar sig faktiskt också i Tierp! I mitt tidigare inlägg diskuterade jag småstaden i litteraturen och idag tänkte jag följa upp den om några bra böcker som utspelar sig i småstaden (inte nödvändigtvis Tierp, men… ;)).

Först tänkte jag börja med några böcker som jag tog upp redan i mitt Tierp-inlägg, men det är för att de är så bra. Engelsforstrilogin utspelar sig i det påhittade samhället Engelsfors – en sömnig bruksort. Böckerna är främst urban fantasy, men prickar också på ett väldigt trovärdigt sätt in hur det kan vara att vara ung i ett mindre samhälle. För en del känns livet redan utstakat, för andra finns en längtan bort eller en känsla av att inte passa in.

Engelsforstrilogin
Engelsforstrilogin

Glada hälsningar från Missångerträsk är kanske en ”rolig bok” snarare än en trovärdig skildring av småstadsliv, men jag tycker som sagt att den är rolig, så jag tar med den ändå! Boken handlar om Nadja som i sin längtan efter att få adoptera ett barn åker till ett litet norrländskt samhälle för att ingå skenäktenskap. Det blir inte som hon hade tänkt sig… Boken tar upp många klyschor, men hur som helst mycket kul om alla känner alla-samhällen och livet i Norrland.

Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag
Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag

Jag vet egentligen inte om uppväxtskildringen Radhusdisco utspelar sig i en stad som faller in under definitionen av en småstad (vad nu det är?), men jag tror det! Det är i alla fall en rolig bok om en uppväxt under sent 70-tal och en bit in i 80-talet. Boken är full av knäppa episoder och roliga formuleringar. Oavsett om man växte upp precis då och om man själv bodde i radhus så tror jag att man kan känna igen sig lite. Och det där med radhuslivet är väl det som får det att kännas ”småstad” för mig.

Radhusdisco av Morgan Larsson
Radhusdisco av Morgan Larsson

Sedan kommer jag… eh… faktiskt inte på några fler? Förutom de som jag har räknat upp i Tierp-inlägget (Kalmars jägarinnor och Den andra kvinnan t.ex., men de utspelar sig i Kalmar och Norrköping och det är kanske inga småstäder egentligen?). Jag förstår egentligen inte varför det finns så få småstadsskildringar, särskilt sådana med en lite mer positiv ingång än längta bort-temat. Ge mig tips!!


Kommentarer

5 svar till ”3 böcker som utspelar sig i småstaden”

  1. Åh, jag älskar ju småstadsskildringar! ”Vattnet drar” är en otäck sådan, lite Cirkeln-vibbar men betydligt vuxnare och råare urban fantasy av Madeleine Bäck (ny bok). På fantasytemat vill jag också lyfta ”Beautiful Creatures” av Garcia, fin amerikanska södern- småstadsskildring med magiska inslag! Jag gillade också ”Den enögda kaninen” av Christoffer Carlsson som är en thriller i småstadsmiljö. Åh, och så The Stepford Wives! Ruskig, men så otroligt bra! Sist men inte minst älskade jag The Casual Vacancy av J. K. Rowling, underbart satirisk och typiskt småstad i engelsk landsbygd, tänker jag mig.

    1. Åh, tack för tipsen!! Nu fick jag mycket att lägga till på min lista över böcker att läsa.. Är särskilt peppad på de svenska (pga igenkänning..). 🙂 Stepford Wives har jag sett som film. Hade ingen aning om att den är baserad på en bok.

  2. Åh, jag älskar ju småstadsskildringar! ”Vattnet drar” är en otäck sådan, lite Cirkeln-vibbar men betydligt vuxnare och råare urban fantasy av Madeleine Bäck (ny bok). På fantasytemat vill jag också lyfta ”Beautiful Creatures” av Garcia, fin amerikanska södern- småstadsskildring med magiska inslag! Jag gillade också ”Den enögda kaninen” av Christoffer Carlsson som är en thriller i småstadsmiljö. Åh, och så The Stepford Wives! Ruskig, men så otroligt bra! Sist men inte minst älskade jag The Casual Vacancy av J. K. Rowling, underbart satirisk och typiskt småstad i engelsk landsbygd, tänker jag mig.

  3. Åh, jag älskar ju småstadsskildringar! ”Vattnet drar” är en otäck sådan, lite Cirkeln-vibbar men betydligt vuxnare och råare urban fantasy av Madeleine Bäck (ny bok). På fantasytemat vill jag också lyfta ”Beautiful Creatures” av Garcia, fin amerikanska södern- småstadsskildring med magiska inslag! Jag gillade också ”Den enögda kaninen” av Christoffer Carlsson som är en thriller i småstadsmiljö. Åh, och så The Stepford Wives! Ruskig, men så otroligt bra! Sist men inte minst älskade jag The Casual Vacancy av J. K. Rowling, underbart satirisk och typiskt småstad i engelsk landsbygd, tänker jag mig.

  4. Åh, jag älskar ju småstadsskildringar! ”Vattnet drar” är en otäck sådan, lite Cirkeln-vibbar men betydligt vuxnare och råare urban fantasy av Madeleine Bäck (ny bok). På fantasytemat vill jag också lyfta ”Beautiful Creatures” av Garcia, fin amerikanska södern- småstadsskildring med magiska inslag! Jag gillade också ”Den enögda kaninen” av Christoffer Carlsson som är en thriller i småstadsmiljö. Åh, och så The Stepford Wives! Ruskig, men så otroligt bra! Sist men inte minst älskade jag The Casual Vacancy av J. K. Rowling, underbart satirisk och typiskt småstad i engelsk landsbygd, tänker jag mig.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.