Letto Frontlight och Bokeen Cybook Opus

Våra 2 läsplattor och en läsplatta jag skulle vilja ha

Idag tänkte jag blogga om hushållets två läsplattor (e-bokläsare). Jag har ju min Cybook Opus från Bokeen, som har hängt med mig sedan 2010-2011 någon gång. Sedan i höstas har min sambo också en läsplatta: en Adlibris Letto Frontlight. Det är egentligen också en platta från Bokeen, nämligen en Cybook Muse Frontlight, som Adlibris har satt sin egen logga på och knutit till deras e-bokbutik.

Att jämföra de här plattorna är meningslöst. Min gamla platta är en dinosaurie i jämförelse. Min sambos platta har touchskärm, läsbelysning och går att koppla upp med wifi. Min platta har knappar och kräver en sladd. I praktiken kräver förvisso även min sambos platta en sladd. Som ägare av en läsplatta är det troligt att man någon gång vill låna en e-bok på biblioteket och Letto-plattorna är låsta så att det inte går att låna ner låneböcker direkt i webbläsaren (?). Både jag och min sambo måste med andra ord använda en dator för att föra över biblioteksböcker.

Letto Frontlight och Bokeen Cybook Opus
Letto Frontlight och Bokeen Cybook Opus

På pluskontot för min platta måste jag annars säga att den faktiskt är skönare att hålla i än Letton. Min sambo hävdar att det är en vanesak, men jag tror honom inte. Min Cybook Opus har ju lite mer kanter att hålla i och den är som allra bäst när man håller den med en hand. Praktiskt nog finns det ju knappar på sidan så att man kan bläddra smidigt. Ska man försöka sig på samma sak med Letton får man försöka lära sig att touch-bläddra med tummen, alternativt bläddra med den andra handen. Sedan tycker jag att fodralet, som hänger och slänger på Letton, är i vägen.

Båda plattorna har e-bläckteknik, vilket är sjukt skönt att läsa på. Att läsa på e-bokläsare är som att läsa vilken pappersbok som helst: de har ingen tröttande, ljusstark skärm. Dessutom drar de bara batteri när man bläddrar, så batteritiden är extremt lång. Det är faktiskt ett av de största problemen som jag har haft med min läsplatta. I och med att den ”aldrig” får slut på batteri så har jag heller aldrig laddat den under de här åren – det har räckt med den lilla laddning som den fått när jag kopplat in den till datorn och fört över nya böcker. En sådan misshandel av batteriet gör såklart att batteriet till slut ger upp. Det senaste halvåret har jag fått dras med ett trasigt batteri, som nyckfullt laddar ur sig helt plötsligt. Ett batteribyte har dock gjort susen och nu hoppas jag på att min läsplatta håller länge till. Jag tycker faktiskt riktigt mycket om den, trots att den är så simpel och saknar typ alla moderna funktioner som man kan vänta sig av en e-bokläsare idag (jag syftar på wifi, läsbelysning och touchskärm).

Letto Frontlight och Bokeen Cybook Opus
Letto Frontlight och Bokeen Cybook Opus

Men… Om jag får drömma lite om en ny läsplatta så måste jag säga att Tolino shine eller Pocketbook touch lux låter som två perfekta e-bokläsare. Någon som har testat någon av dem? De är väl egentligen ”moderna” läsplattor, kort och gott, men det som gör dem lite speciella ändå är att det går att surfa in på biblioteken och ladda ned e-böcker direkt. Det låter ju som en simpel grej, men jag vet verkligen inte många plattor där det här är möjligt? Eller är det bara jag?

Tyvärr är Sverige ett u-land när det kommer till läsplattor. Utbudet av läsplattor är litet och informationen om och jämförelserna mellan olika plattor är få. Det var en djungel när jag köpte min platta en gång i tiden, för då var det stört omöjligt att få klämma och känna på plattor i någon butik innan köp och jag kände egentligen ingen som ägde en platta. Tyvärr verkar det fortfarande krävas ett ganska stort detektivarbete för att göra sig en bild av vilka plattor som är aktuella och vad de olika modellerna har för egenskaper. Nätbokhandlarna verkar helt ha tappat intresset för plattorna och marknadsför sig enbart mot läsare som läser på surfplattor. Det känns ofta som att de aktivt motarbetar oss som läser på läsplatta (jag har skrivit ett och annat inlägg om detta tidigare). Adlibris har ju sin Letto-platta, som sagt, men det är väl just den enda bokhandeln som säljer någon platta över huvud taget. Dito sålde en gång i tiden plattor, men om de fortfarande gör det så går det inte längre att hitta dem i deras invecklade webbutik. Pocketbook touch lux och Tolino shine (som verkar ha utgått ur sortimentet) har jag läst om hos en så otippad nätbutik som Cyberphoto.

Jag tycker det är synd att e-bokläsaren inte har slagit igenom i Sverige. Jag tycker helt klart att det är en fiffig pryl och jag hade inte velat vara utan den.

Vad har du för platta?


Kommentarer

10 svar till ”Våra 2 läsplattor och en läsplatta jag skulle vilja ha”

 1. Jag har letto frontlight, och jag gillar verkligen den. Den gör det jag vill att den ska göra. Hade varit skönt om man kunde plocka böcker direkt från bibblan men den lilla tid det tar att överföra är inget som stör mig tbh.

  1. Du är inte ensam om att gilla den! 🙂 Det är en bra platta och jag har sett att den vunnit någon ”bäst i test” vid något tillfälle också. Jag är så van vid sladd (eftersom jag inte ens kan använda wifi med min platta!), så jag skulle också stå ut med sladd, egentligen. Men liiite lyxigt vore det att slippa. 🙂

 2. Profilbild för Anna K
  Anna K

  Jag har en Sony PRS-T3. Kan sakna inbyggt lyse mwn annars mycket nöjd. Har inbyggtför anslutning till wifi och också lätt att låna böcker på bibblan. Spontan köp i Auatralieb för 2 år sedan och mycket nöjd med det.

  1. Sony verkar göra riktigt bra plattor! Vet många som är mkt nöjda med sina Sonyplattor! Men jag vet inte om de satsar så mycket på plattor nu för tiden? 🙁 Man hör väldigt lite om dem i alla fall!

 3. Den första jag köpte var en Sony PRS-T1 och den var jag jättenöjd med. Den har ett fiffigt fodral med en inbyggd lampa, om man vill läsa när det är mörkt och utan att störa någon som eventuellt vill sova. Tyvärr började den hänga sig när man bläddrade och/eller markerade text.

  Den jag använder nu är en ”gammal” Letto, utan bakgrundsljus och tyvärr också utan möjlighet att fästa en lampa i fodralet. Personligen tycker jag inte att den är lika användarvänlig som Sonyn, det krävs en hel del tryck för att komma dit man vill och det är krångligt att ta bort de böcker man har läst.

  Båda läsplattorna har touchskärm och wi-fi och det bästa av allt är att båda faktiskt går att låna e-böcker på biblioteket med, utan sladd.

  Egentligen är jag lite sugen på den nya Letton, men just det att man inte kan låna direkt på biblioteket stoppar mig. Nu är det ju inte ofta jag gör det, men bara tanken att man är på semester när e-böckerna tar slut och sladden ligger hemma…

  1. Åh, den där Sonyn har jag sett hos kompisar. Tyckte det var himla fiffigt med läslampan. Inspirerad av dem så köpte jag faktiskt en liten läslampa till min Cybook Opus. Men den passade såklart inte… Hehe. Min platta har alldeles för runda kanter för att det ska gå att fästa en lampa som man klämmer fast.. Jag tror det vore lättare att fästa en läsbelysning på Letto Frontlight-plattan, faktiskt, men där behövs det såklart inte.. :p

   Jag visste inte att det gick att ladda ned biblioteksböcker direkt till Letton!? Min sambo har hävdat att det inte går och jag har hört det från flera också.. Men om det går att låna biblioteksböcker med den äldre versionen så låter det ju helt klart som att min sambo och mina kompisar har fel..? Det låter ju super att man kan ladda ned böcker direkt över wifi. Det är drömmen! Nästa platta jag köper ska vara en sådan som inte kräver sladd.

   1. Jag tror att din sambo och de andra har rätt, tyvärr, jag har hört från flera håll att det inte går att låna direkt på biblioteket på den nya Letton. Tills någon bevisar motsatsen så håller jag fast vid min gamla 🙂

    1. Men vilken försämring! Då förstår jag verkligen att du håller fast vid din gamla. Det känns helt klart som ett nedköp att inte kunna ladda ned biblioteksböcker direkt till plattan. Jag trodde att ”alla” plattor knutna till en viss butik har samma ”lås”, men om det här är något som de har infört först i den senaste versionen av plattan så känns det ju verkligen extra obegripligt..!

 4. Profilbild för Connie
  Connie

  Jag har en Kobo Glo… Nöjd egentligen, men tja efter några år nu så börjar den krångla. Så nu använder jag mest mobilen och det är ju jobbigt att läsa på mobilen i längden. Men ett batteri som krånglar, en e-boksläsare som ”hänger sig” allt för ofta… Det blir inte så kul det heller. Jag kan lilsom inte lita på Kobon längre. Funderar på Cybook Muse Frontlight eller en ny Kobo.

  1. Jag börjar också känna att jag inte kan lita riktigt på min läsplatta (på grund av batteriet alltså). Lite segt! Det slutar nog med att jag köper en ny.. Jag får glädjas åt att min gamla höll i typ 5 år åtminstone. Det är inte alla prylar som håller så länge.

   Kobo verkar ha fina plattor. Snygg design! Har dock inte kollat närmare på någon av deras plattor. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.