Vad är det för fel på Tierp? – om små orter i litteraturen

Berättelser kan utspela sig var som helst: i påhittade världar, på andra planeter, utomlands, i Sverige, i stan, på landet. Ibland är det av underordnad betydelse var boken utspelar sig. Ibland är det en bärande del av berättelsen. För mig, som har levt hela livet i Sverige, är det extra spännande när böckerna utspelar sig i olika miljöer i mitt hemland. Inte minst tycker jag att det är intressant med skildringar av småstaden, eftersom jag själv växte upp i en sådan miljö. Det saknas inte små orter i litteraturen.

Jag tycker exempelvis att Engelsforstrilogin vinner på att utspela sig i en bruksort. Hur många fantasyböcker utspelar sig i en sådan miljö liksom? Man kan göra mycket intressant av den kombinationen: småstaden och fantasy, vilket Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren helt klart visade med sin fina trilogi. Det blir lite extra intressant när tonårsproblem möter demoner som möter småstadsmentalitet.

I Den andra kvinnan, en roman som jag läste mer nyligt, lever bokens huvudperson i Norrköping, en stad som är för liten för henne och hennes drömmar. Jag vet inte om Norrköping kvalar in som småstad i och för sig. Det är trots allt en stad med närmare 100 000 invånare. Haha. Boken hade förmodligen kunnat utspela sig i någon annan mindre stad, men valet föll på Norrköping, kanske för att författaren, Therese Bohman, växte upp i Kolmården, som inte ligger långt därifrån. Bohman skriver om den övergivna hamnen och om stadens uteställen, som försöker att ge en air av sofistikerad storstad, men som inte lever upp till det. Det är både ett lite elakt och ett ändå varmt porträtt. Boken slutar faktiskt med en slags försoning.

Kalmars jägarinnor är en annan briljant bok om småstadsliv och att växa upp. Den har faktiskt flera likheter med Den andra kvinnan, inte mint det poetiska språket. I Kalmars jägarinnor är det (surprise!) Kalmar (med typ 40 000 invånare, så det kanske inte heller är en småstad?!), som är den mindre staden där boken utspelar sig. Bokens huvudpersoner är ett tjejgäng som är så uttråkade att de fördriver tiden med att göra knäppa, småkriminella grejer. Kalmar är alldeles för litet, dess invånare alldeles för små och ointressanta, men de har varandra och utanförskapet.

Det saknas inte mindre svenska städer i litteraturen, både påhittade (som Engelsfors) och verkliga. Det finns ju också väldigt många små städer att välja på om man vill att berättelsen ska utspela sig i en sådan miljö. Med det sagt har jag observerat en sak: Tierp förekommer mer än en gång i böcker. Det här är alltså en tätort med cirkus 5500 invånare. Jag har själv varit där ett antal gånger och tycker att det är en mysig stad. Så varför just Tierp? En bok som jag läste för länge sedan och knappt kommer ihåg är Coola krogen, som handlar om en Tierptjej som tycker att Tierp är en outhärdlig håla och som därför flyttar till Stockholm. I höst kommer David Batras humorbok Nu är toan i Tierp i invigd. Den handlar om ”riktigt små nyheter”. Det är ju lätt att förlöjliga småstadens små nyheter som det rapporteras om i brist på större grejer, vilket Batra har snappat upp. Jag är inte bättre själv än att jag garanterat kommer att bläddra igenom boken och skratta våldsamt åt den. Gudarna av Elin Cullhed är en hyfsat ny bok som handlar om tre 16-åriga tjejer i Tierp. Jag har inte läst den, men den verkar vara lite åt samma håll som Kalmars jägarinnor. Poeten Kristina Lugn är född i Tierp och pratar ibland skämtsamt om denna uppländska ort. Hon har sagt att skatorna flyger upp och ner över Tierp för att slippa se. Jag kanske har en viss blick för Tierp eftersom jag har växt upp i Uppland och har släkt inte långt från Tierp, men jag tycker faktiskt att det är lite mycket Tierp i böckerna. Förklara varför, tack! Man hade ju lika gärna kunna skriva om… Grums? Lycksele? Osby?

Coola krogen av Lena Kallenberg
Coola krogen av Lena Kallenberg
Nu är toan i Tierp invigd av David Batra
Nu är toan i Tierp invigd av David Batra
Gudarna av Elin Cullhed
Gudarna av Elin Cullhed

En annan fråga har också utkristalliserat sig medan jag har skrivit det här inlägget: vilka är de ”positiva” berättelserna från småstäderna? De som inte handlar om människor som drömmer sig bort, unga människor som känner sig instängda och vill någon annanstans? Finns det någon bok om människor som lever och trivs på en mindre ort? Jag kan inte komma på någon!


Kommentarer

5 svar till ”Vad är det för fel på Tierp? – om små orter i litteraturen”

  1. […] ett tag sedan ställde jag frågan ”vad är det för fel på Tierp?” apropå att det finns förvånansvärt många böcker som utspelar sig där på ett eller […]

  2. När jag bodde i Stockholm var det en kompis som sa att han skulle till Tierp för att köpa en katt. Tyckte det var fantastiskt roligt att han skulle till just Tierp. Vet inte riktigt varför, men jag antar att det har med namnet att göra. Det låter väldigt alldagligt och litet. Det känns som att ingenting oväntad kan hända i Tierp. Och om man åker dit så gör man det för att till exempel köpa en katt, och sen aldrig mer komma tillbaka. Två veckor senare har man dessutom glömt var man köpte katten. Fast det förklarar ju inte att böcker utspelar sig där.

    1. Mina föräldrar har också köpt en katt från Tierp. Haha. Typiskt bra kattställe! 🙂 😉

      Hade jag inte haft släkt i krokarna så hade jag nog aldrig besökt Tierp (precis som att jag aldrig, troligast, kommer att besöka Grums, Lycksele eller Osby. Eller ens Kalmar, misstänker jag! 😮 )

      Jag ser nog inte riktigt själv vad det är med just Tierp som klingar så alldagligt. Men det är säkert fler som tänker samma som du. Hehe. Och ibland är det verkligen lyxigt med ställen där det inte händer oväntade och skrämmande saker.. 😮 För den delen. 🙂

      1. ”Den knasiga historien om den korrupte kattuppfödaren i Tierp”. Är det nästa succéroman? Får ringa till Jonas Jonasson och se om han nappar.
        Ja, det finns ju många ställen som låter minst lika alldagliga, men det är onekligen intressant att så pass många böcker ändå utspelar sig i Tierp.

        1. Ja, det låter onekligen som en Jonas Jonasson-roman. Sälj in idén. Han brukar ju få ur sig bestsellers, så du kan nog tjäna en hacka som räcker till en semestertripp till Tierp. Minst. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.