Att hitta böcker (då och nu)

Det som har slagit mig lite när jag har skrivit om mina favoritböcker från när jag var barn och tonåring är att datorernas och de smarta mobilernas intåg verkligen har påverkat hur jag hittar böcker. Att hitta böcker är något helt annat nu jämfört med då.

När jag var liten spelade biblioteken en mycket större roll än idag. Idag går jag till biblioteket om jag vill läsa någon specifik bok som jag inte har hemma och som inte går att få tag på som e-bok på något enkelt/billigt sätt (t.ex. i min app för ljudböcker eller från biblioteket). gick jag till biblioteket och botaniserade bland hyllorna. Eftersom jag bodde i ett mindre samhälle med ett ganska litet bibliotek så var utbudet lite ”sådär”. Jag läste många random böcker kan man väl säga: 70-taliga ungdomsböcker, ännu äldre djurböcker och diverse böcker som jag aldrig har hört talas om vare sig förr eller senare.

Bokklubbar spelade också en stor roll när jag var liten. Jag prenumererade på En bok för allas utgivning och var med i bokklubben Läslusen, Pollux hästbokklubb och någon mer bokklubb som jag inte ens kommer ihåg namnet på. Från de kunde man köpa ”månadens bok” eller ”månadens bokpaket” eller så kunde man beställa böcker från sortimentet. Vilket jag gjorde. Det blev alltså någon slags redaktion som fick inspirera mig till läsning.

Böcker med röda ryggar
Böcker med röda ryggar

Jag köpte också böcker på ett helt annat sätt än idag. När det var bokrea så köpte jag på mig högvis med böcker som verkade intressanta baserat på framsida eller baksidestext eller baserat på att jag läst något från samma författare förut.

Över huvud taget så läste jag ”författare” snarare än böcker på den tiden. Gillade jag en Peter Pohl-bok så gick jag till biblioteket och lånade fler av hans böcker. Tills alla Peter Pohl var utlästa och jag fick hitta någon ny författare att beta av.

Böcker av Peter Pohl
Böcker av Peter Pohl

Så gör jag inte idag. Som bokbloggare översköljs jag av läsinspiration. Dels läser jag en del andra bokbloggare (och instagrammare, för den delen) och dels blir jag försedd med rätt mycket nyhetsbrev och pressmeddelanden från förlagen. Jag brukar också bläddra igenom de stora förlagens kataloger inför både sommaren, hösten och våren. Vidare lyssnar jag på en drös podcasts med boktema och kollar emellanåt på bokprogram på TV (Babel, alltså) samt läser kultursidorna i morgontidningen (i mitt fall: DN). Det slår mig ofta hur oooootroligt uttjatade specifika böcker kan bli i perioder. Det märks verkligen när ett recensionsdatum har passerat och en viss bok, som marknadsförs massivt, plötsligt poppar upp på alla bloggar, instagramkonton och poddar samtidigt. Och samma författare intervjuas samma vecka både i SVT, Sveriges radio och i tidningen. Vare sig man vill det eller inte så ligger väl de där böckerna och författarna och pockar lite i medvetandet någonstans. Och förr eller senare så läser jag de där böckerna som det surras om. Min fantastiska väninna är en sådan bok. Det känns som att jag till stor del kommer över mina böcker genom marknadsföring snarare än något annat. Det skrämmer mig lite!

Och jag har inte tid att läsa igenom hela författarskap. Jag har bara tid att läsa de där ”guldkornen” som ”alla” snackar om. Faktum är att jag är ganska avigt inställd till att läsa saker ”på vinst och förlust”. Jag vill inte läsa böcker som jag inte ”tror på” och sållar därför bort böcker som jag misstänker är lite medelmåttiga. Jag brukar använda appen Boktipset för detta. Boktipset gissar betyg på olästa böcker. Jag brukar sällan ta mig tid att läsa böcker som har ett uppskattat betyg lägre än 4. Hehe. Debutanter och egenutgivare riskerar helt klart att filtreras bort av mig.

Men vad ska man göra? Jag tycker ändå att jag får till en bra blandning av böcker. Även om jag faktiskt saknar det där med att gå omkring och botanisera på ett bibliotek (fast jag har nog en romantiserad bild av det där – det är nog inte hälften så roligt som jag tror och jag har verkligen ingen lust att läsa mossiga 70-taliga böcker och annat som man kan råka springa över på ett bibliotek). Och även om jag själv tycker att det känns lite trist att läsa samma sak som ”alla andra” hela tiden.

Att vara med i två bokcirklar är väl det som rubbar mönstret lite, i och för sig. Där kommer jag emellanåt i kontakt med böcker som inte har omnämnts i någon av alla ”kanaler” som jag följer för att få boktips. Tur det!

Hur väljer du böcker?


Kommentarer

10 svar till ”Att hitta böcker (då och nu)”

 1. Jag läser nästan enbart de böcker jag får i brevlådan, pga hinner inte mer. Utöver det så försöker jag ta itu med de tips jag skriver upp på listan – senast fick jag ett toppentips av en bekant som var helt fantastiskt!

  1. Boktips från pålitliga vänner & bekanta är de bästa! 🙂

   Får du mycket recex och sådant? Jag tackar faktiskt i regel nej till sådana. Jag hinner definitivt inte med och får bara dåligt samvete! 😮

 2. Åh, Läslusen, det kändes väldigt länge sedan! 🙂 Väldigt intressant inlägg! Absolut är kanalerna som man hittar nya böcker via helt andra idag än de var förut. Biblioteket spelade tidigare en mycket större roll även för mig. Ibland kan jag sakna det, att gå runt och leta böcker. Dra fram en bok här och en där, läsa lite, kanske ta med, kanske låta stå kvar. Man kanske borde göra så ibland ändå, trots att man egentligen inte behöver göra det för att få tips, utan bara för nostalgikänslan och lugnet i att gå runt och titta på böcker?

  1. Ja, Läslusen var inte igår! Den bokklubben är nog borta sedan lääänge..!

   Jag känner mig verkligen sugen på att gå till biblioteket (eller en bokhandel, för den delen) lite oftare. Det är så mysigt att gå runt och kolla på böcker! Inspirerande! 🙂

 3. Egentligen blir det här en tråkig kommentar för jag håller ju bara med om allt du skriver. Förutom att jag inte lyssnar på poddar. Tidigare var ju kanske problemet mer att hitta böcker att läsa, när man botaniserar på vinst och förlust så passar ju inget ibland. Nu mer är problemet det motsatta, att gallra i bokflödet och försöka plocka ut guldkornen. Personligen är jag jätterädd för att missa några så ofta känner jag att jag måste läsa allt 🙂 Jag använder mig också av Boktipset för att gallra, men de har haft fel så ofta att jag inte vet om jag kan lite på dem. Till skillnad från dig så gillar jag också att läsa debutanter och då är det kört på Boktipset, men om det är en utländsk bok så finns ju Goodreads. Svenska debutanter är det värre att sålla bland.

  1. Åh, ja, nu måste man verkligen gallra i bokflödet! Så mycket böcker, så lite tid!!

   Jag har också upptäckt att Boktipset ofta slår fel. Den överskattar ofta vilket betyg jag kommer att ge till klassiker.. 😮 Men jag inbillar mig att den faktiskt funkar någorlunda för att rensa bort en del som troligast inte är i min smak..

   Jag önskar att jag hade mer tålamod och vågade mig på att läsa debutanter oftare. Får kanske utmana mig själv att läsa någon debutant per år i alla fall! Vore ju kul att vara tidig med att upptäcka något stort. 😉

 4. Bibliotek var min främsta källa till böcker och läsning ända fram tills dessa att jag började jobba, så där runt 22 – 23-årsålden. Då tog pocketinköpen över allt mer. Bokklubbar var jag med i flera stycken under tonåren. Nu vet jag knappt om det finns bokklubbar kvar. Nu är det tips från alla möjliga bloggar, sociala media och andra media som förser mig med boktips. Jag har dock helt gett upp idén med att skriva upp alla intressant tips i någon slags lista. Det går inte, listan blir för lång.

  1. Även för mig så började biblioteket dö ut när jag började jobba, men i mitt fall berodde det nog inte så mkt på att jag köpte pocket istället. Snarare började jag samla på mig så mycket rec.ex (tar inte emot sådana längre) och liknande att jag inte hann med att låna på biblioteket så mycket. Dessutom blev det plötsligt en omväg att gå till biblioteket. Som student kunde man ju väldigt smidigt låna från universitetsbiblioteket.

   Bokklubbarna har nog mer eller mindre dött ut! Det är nog till viss del en generationsfråga om man är med i en bokklubb eller ej… Det är helt klart inte samma sak nu i alla fall. Och det finns knappast några för unga! Eller?

   Jag har faktiskt en riktig lista med böcker jag vill läsa. Men jag sållar ofta. 😉

 5. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Jag läser ofta som du gjorde förut, gillar jag en författare, så läser jag alla jag kommer över av samma författare. Ibland blir jag också nyfiken på böcker det pratas om, men jag blir ofta besviken. Som ,Min fantastiska väninna,

  1. Man får inte ha för höga förväntningar på de där snackisarna. Jag blev också ganska besviken på Min fantastiska väninna. Jag förstår inte alls storheten. 😮 Jag tyckte bara att den var ”okej”.

   Det finns författare som jag verkligen vill läsa allt av, typ Jonas Hassen Khemiri och Bodil Malmsten. Men jag har inte tid att följa alla.. :/

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.