4 läsvärda korta romaner

Jag tycker om korta romaner: koncentrerade, tighta berättelser. Tegelstenar och ”normaltjocka” böcker har också sin charm, men om tegelstenar är en trevlig eau de cologne så kan böcker med ett lite mindre sidantal i bästa fall bli som ren parfymessens. Det blir lite mer när en författare lyckas koka ner både både miljöer, känsla och en story till en berättelse som sträcker ut sig på något hundratal sidor. Idag tänkte jag blogga om några av mina favoriter i ”genren”.

En självklar favorit är Jonas Hassen Khemiris Jag ringer mina bröder. Khemiri är en författare som inte är rädd för att experimentera med form och språk i sina berättelser. Det skulle kunna falla platt, men det gör inte det. Jag ringer mina bröder kom lite som en reaktion efter det att Sverige fått sin första självmordsbombare. På 125 sidor skriver Khemiri om rasism och om att bli misstänkliggjord bara genom att finnas till.

Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri
Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri

Patrick Modiano är en författare som jag vill läsa mer av. Och som tur är har jag två romaner som står i hyllan och väntar! Modiano belönades med Nobelpriset i litteratur 2014. Det behöver i och för sig inte betyda att böckerna är läsvärda för en större krets 😮 , men jag gillar verkligen Lilla smycket, som är den av hans böcker som jag har hunnit med hittills. Boken handlar om en ung kvinna vars mamma har varit försvunnen i många år. När hon plötsligt ser sin mamma i tunnelbanan väcks minnen till liv. Även Lilla smycket är på behändiga 125 sidor.

Lilla smycket av Patrick Modiano
Lilla smycket av Patrick Modiano

En annan strålande roman om en mor-dotter-relation är Lizzie Dorons Varför kom du inte före kriget? som handlar om en uppväxt i Israel med en ensamstående mamma. Det finns många helt hjärtskärande scener i denna lilla pärla, inte minst de som berör den rotlöshet som drabbar den som förlorar sin släkt, sina rötter. Samtidigt är den också rolig. Det krävs uppfinningsrikedom för att mamman ska få tillvaron att fungera och det blir många gånger rätt dråpligt faktiskt. 135 sidor är den på.

Varför kom du inte före kriget av Lizzie Doron
Varför kom du inte före kriget av Lizzie Doron

En annan kort bok som jag verkligen gillar är God jul av Jonas Karlsson. Ljudboken går att lyssna igenom på omkring 3 h. Gör det! Det är en rolig och knäpp berättelse om ett kommunkontor där man med minsta möjliga budget vill skapa lite julstämning. Det väcker oanade konsekvenser och rör upp förvånansvärt mycket känslor. För den som någon gång har jobbat på ”kontor” eller någon annan större arbetsplats finns det förmodligen en del igenkänning i den här boken, tragiskt nog. Hehe.

God jul av Jonas Karlsson
God jul av Jonas Karlsson

Vilka kortisar har du som favorit?

PS: Jag gillar tegelstenar också.


Kommentarer

2 svar till ”4 läsvärda korta romaner”

  1. Bra tips!

    1. Kul att du gillade dem! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.