De bästa böckerna 2016

Så har jag kommit till mitt sista inlägg där jag summerar 2016. 😉 Idag bloggar jag om de bästa böckerna 2016! Vad som är ”bäst” är såklart lite svårt att svara på eftersom att det är så orättvist att jämföra böcker från olika genrer.

Bland de fackböcker som jag har läst så måste jag ändå säga att den klarast lysande stjärnan är Jenny Nordbergs De förklädda flickorna i Kabul. De förklädda flickorna i Kabul är en reportagebok med så många lager att var och varannan sida blir en aha-upplevelse. Dels är det överrumplande och fascinerande att läsa om fenomenet ”bacha posh”: de afghanska flickor som av olika skäl är förklädda till pojkar. Dels är det oerhört intressant att leka med tanken kring vad könsidentitet egentligen är för något. Det är också fint att få läsa Nordbergs skildring av Afghanistan. Det saknas inte kritik mot hur andra länder har klampat in och smetat dit sina egna idéer om hur Afghanistan borde se ut och vara.

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordgren
De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordgren

Bland den poesi som jag har läst i år så kan jag ju i och för sig erkänna att nästan allt är taget från samma bok: Samlade dikter av Bodil Malmsten. Det känns ändå konstigt att summera 2016 utan att nämna just den här boken, som jag läste i små doser under hela sommaren och som jag verkligen njöt av. Jag har svårt för poesi och tycker ofta att det är svårt att tolka dikter, men Bodil Malmsten skriver direkt och angeläget så att det går rakt in i hjärtat.

Samlade dikter av Bodil Malmsten
Samlade dikter av Bodil Malmsten

Bland de romaner som jag har läst i år så finns det en hel del riktigt, riktigt bra att välja mellan: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist, Allvarligt talat av Lena Andersson – och två titlar av Therese Bohman:  Den andra kvinnan och Aftonland. Om jag måste välja så seglar nog ändå Den andra kvinnan upp som en vinnare. För det första älskar jag Bohman precisa språk och träffande beskrivningar, för det andra är det en helt otroligt insiktsfull och berörande berättelse om klass och makt. I boken får vi följa en ung kvinna som jobbar som diskare på sjukhusets storkök, men egentligen drömmer hon om någonting helt annat, något som också är något helt annat än hennes småborgerliga studentvänners drömmar. Klassresor är ett tema som jag tycker om att läsa om, kanske för att jag i någon mening själv har gjort en sådan. Ingen har dock lyckats skildra det här ämnet på ett för mig så träffande sätt som Bohman. Det blev en berättelse som också lärde mig någonting om mig själv.

Den andra kvinnan av Therese Bohman
Den andra kvinnan av Therese Bohman

Vilket var det bästa du läste 2016?

 


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.