Läsplatta, inbundna böcker, pocket

Inbundet, pocket, e-bok – ett format har nog sämre förutsättningar än de andra…

Jag har länge haft en idé om att pocket har stora fördelar framför den inbundna boken och att det därför är märkligt att förlagen så stelt håller fast vid att först och främst ge ut just inbundna böcker. Jag vet att det är de inbundna böckerna som genererar pengar på riktigt, men i mitt tycke har det mest handlat om hur pocketboken har prissatts och det har då känts trist att den som föredrar pocketformatet har behövt vänta många månader på att den bok de vill läsa ska ges ut i ett mer bärbart och smidigt format. En del böcker ges heller inte ut i pocketformat över huvud taget.

Från min synvinkel har inbundna böcker såklart alltid känts lyxigare och snyggare, men de har också alltid varit otympligare och mindre intressanta att t.ex. ta med på resa. Inbundna böcker är dyrare och finare och passar därför bäst hemma, där de inte blir klämda och repade eller glöms kvar på ett hotellrum.

Läsplatta, inbundna böcker, pocket
Läsplatta, inbundna böcker, pocket. Storleken kan ha betydelse…

Jag tror dock att jag behöver ompröva den här idén! Jag såg här om veckan att Pocketförlaget ska läggas ner på grund av för dålig lönsamhet. Nu är det kanske inte så enkelt som att försäljningen har varit dålig, utan det spelar såklart också in vilka titlar de har lyckats ge ut, men det säger i alla fall något om branschen. När jag ser till mig själv så inser jag att e-boken sedan länge har tagit det som en gång var pocketbokens roll. Jag gissar att det är fler som liksom mig konsumerar en stor mängd ljud- och e-böcker i mobilen och som kanske inte köper så mycket pocketböcker som förut. Kanske är det e-boken som är det nya slit-och-släng? E-boken har aldrig slagit igenom i Sverige på samma sätt som jag kanske hade trott – läsplattor är och kommer att förbli ovanliga prylar, men mobiltelefonerna har verkligen seglat upp som smidiga enheter för att läsa och lyssna på böcker.

Den inbundna boken kommer säkerligen fortsätta att spela sin roll som något lyxigt och kul att ha hemma, men pocket har mer och mer blivit något slags onödigt mellanting mellan den inbundna boken och e-boken tycker jag. Det enda som fortfarande sticker ut som någonting positivt med pocketboken är utseendet. Jag har bloggat tidigare om att pocketböcker brukar ges en snyggare och mer intressant formgivning än den inbundna utgåvan och jag står fast vid det (även om det finns undantag). I övrigt är e-boken verkligen ett smidigt format, inte minst på resan.

Vilket format föredrar du?


Kommentarer

11 svar till ”Inbundet, pocket, e-bok – ett format har nog sämre förutsättningar än de andra…”

 1. […] Inbundet, pocket, e-bok – ett format har nog sämre förutsättningar än de andra… […]

 2. Föredrar definitivt pocketböcker. De är som du säger lättare att ta med sig, och de väger inte lika mycket vilket är en fördel för mig som har värk. De senaste två åren har jag även börjat läsa e-böcker allt mer.

  1. Ja, vikten är såklart också ett plus för pocketboken! Nackdelen med pocketböcker tycker jag är att de tenderar att ”åka ihop” om man typ inte knäcker ryggen på dem (big no no för min del). Jag tycker faktiskt att det är bekvämare att läsa e-bok, men helst då på läsplattan som inte väger lika mycket som t.ex. paddan.

 3. Jag föredrar pocket. Inbundna är tunga och stela och jag vågar aldrig bära med mig dem någonstans av rädsla att förstöra dem. E-böcker har jag aldrig fastnat för – skärmläsning klingar inte mysstund för mig. Med det sagt är det ändå trevligt när e-böcker finns tillgängliga, inte minst när de är kurslitteratur.

  1. Jag är också rädd om mina inbundna böcker. De är ”hemma-böcker” för mig. ?

   Själv har jag inga problem med att läsa på skärm, men jag föredrar såklart läsplattan framför t.ex. mobilen. Samtidigt är det ibland mer praktiskt med just mobilen. Den har man ju ”alltid” med sig och så kan jag ligga och läsa utan att behöva tända läslampa (t.ex. om min sambo sover).

 4. Profilbild för Björn Malmehed
  Björn Malmehed

  Inbundna böcker får stå hemma, men böcker att ta med och sådana jag nog bara läser en gång blir e-böcker. Läser på en Kobo.

  1. Samma som här då. 🙂
   Kul att du har en Kobo! Jag har varit lite sugen på en sådan. Jag har en gammal Bokeen Cybook Opus, som nog inte håller ihop så väldigt mycket längre, så snart måste jag nog köpa en ny! Kan du låna e-böcker från biblioteken direkt i plattans webbläsare? Det hade varit skönt att slippa sladd. 🙂

   1. Profilbild för Björn
    Björn

    Nej, tyvärr måste man använda dator. Tänkte inte på att kolla det innan jag köpte. Det skulle vara skönt att slippa hålla på med sladdar.

    1. Aha, vad synd! Tyvärr tror jag att de flesta läsplattor kräver sladd för att föra över biblioteksböcker. Jag förstår inte varför, men… Jag får leta vidare. 🙂

 5. Egentligen älskar jag pocket, men nu när jag får en hel del rec.ex så blir det i stort sett bara inbundet läst. Jag hinner liksom aldrig till mina pocketböcker. E-bok är inget för mig, men ljudböcker lyssnar jag ju på hela tiden. Det är nog ljudböckerna som konkurrerat ut pocketen hemma hos mig. Men, pocket är fortfarande mitt favoritformat. 🙂

  1. Jag tycker också om pocket och har alltid gjort, så det känns tråkigt att det är den läsning som verkar svår att peta in någonstans! Precis som du så har jag svårt att hinna med! Jag vet inte om jag har något favoritformat förresten. Jag tycker att alla format har sin charm på något sätt.. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.