Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

5 böcker jag önskar att jag hade gillat

Det finns en del böcker som jag verkligen önskar att jag hade tyckt om, men som jag av olika anledningar inte direkt fastnade för. Idag tänkte jag blogga om några av dem!

Först ut är Den stulna romanen av den feministiske förebilden Nawal El Saadawi. Jag hade så gärna velat älska den här boken om kvinnoliv i Egypten, men den är faktiskt en av de segaste och tröttsammaste böcker jag har läst. Hade det inte varit för att det var meningen att den skulle bokcirklas så hade jag inte läst ut den. Jag har väldigt svårt för den här typen av komplicerade och pretentiösa romaner som flyger långt över huvudet på de flesta läsare. För mig är den typen av böcker totalt meningslösa, faktiskt. Skriv begripligt om du har något att säga!

Den stulna romanen av Nawal El Saadawi
Den stulna romanen av Nawal El Saadawi

Jag skulle också önska att jag hade haft större tålamod med Camilla Läckbergs deckare. Hon verkar vara en så härlig person och jag tycker att hennes engagemang och frispråkighet är inspirerande. Men hennes böcker..! Jag läste Isprinsessan för några år sedan och gestaltningen kändes dålig, anmärkningsvärt dålig. Det är så många ältande förklaringar av människor och platser och allt som händer att jag blir helt trött – absolut ingenting får utspela sig mellan raderna, utan Läckberg skriver ut allt, upprepar allt, förklarar allt in i minsta atom. Jag skulle verkligen vilja tycka om Läckbergs böcker, men tyvärr…

Sara Lidman är en klassisk västerbottensförfattare och jag skulle såklart önska att jag tyckte om hennes böcker. Det är väldigt mycket Sara Lidman hela tiden när man bor i Umeå. Exempelvis pryds tunneln till centralstationen med Sara Lidman-citat. Jag måste dock erkänna att jag hade väldigt svårt att ta mig igenom Lidmans Din tjänare hör när jag läste den här om året. Jag kan över huvud taget inte redogöra för vad boken handlar om för det var så svårt för mig att fokusera, tolka och ta in berättelsen. Den fastande inte alls.

Din tjänare hör av Sara Lidman
Din tjänare hör av Sara Lidman

Sagan om ringen, trilogin om Härskarringen är kanske den mest älskade och lästa fantasyserien och jag önskar att jag också hade förstått storheten. Jag är en rätt nördig person, på många sätt, och det vore liksom passande om jag också tyckte om klassisk fantasy, som denna. Men alltså..! Finns det några segare böcker än de här? Kapitel efter kapitel kan passera utan att det händer någonting och det är mycket tjatig miljöbeskrivning. Jag orkar inte!!

Millenniumböckerna älskas av alla, både de som läser massor och de som kanske egentligen bara har läst Millennium (och Harry Potter) frivilligt. Jag vill också ingå i gemenskapen som älskar Millennium. Dessutom tycker jag naturligtvis att Stieg Larsson är en beundransvärd person med sitt engagemang för Expo och sådant. Tyvärr tycker jag att Millennium är rätt mycket av dussindeckare och hur mycket feminist jag än är så känner jag inget speciellt för den coola förebilden Lisbeth Salander, annat än att jag tycker att hon känns som en rätt ointressant (och stereotypt sexig) drömtjej som random snubbe har fantiserat ihop. Platt!

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

Kommentarer

8 svar till ”5 böcker jag önskar att jag hade gillat”

 1. Profilbild för Louise
  Louise

  Har precis upptäckt din blogg och satt och läste igenom gamla inlägg om bottennapp när jag såg denna. Äntligen någon som håller med mig om både Sagan om ringen-trilogin och Millennium-trilogin. Har försökt att läsa Sagan om ringen flera gånger, på engelska, på första svenska översättningen samt på den nya svenska översättningen, men jag kommer inte längre än 100 sidor innan jag ger upp. Filmerna tycker jag däremot om!

  Jag har visserligen tagit mig igenom hela Millenium-trilogin men jag tyckte inte att den var så bra som alla runt mig påstått. Det enda jag kunde tänka på var hur ofta ordet ”dot-com bolag” användes. När använder man ens det ordet i verkligheten?! Tack för en underhållande blogg!

  1. Tack för dina fina ord; Roligt att du uppskattar min blogg!

   Det låter som att du verkligen har gett Sagan om ringen en chans… 🙂 Jag har bara läst den äldre översättningen, som ju inte brukar betraktas som speciellt bra. Jag har faktiskt haft en liten tanke om att testa den nyare översättningen, men nu vet jag inte om det behövs… 🙂 Jag föredrar också filmerna.

   Jag minns inte det där med dot-com-bolag, men det kanske var ett ord som trendade precis när Larsson skrev på Millenniumböckerna. Alltid vanskligt att ta med ord med oviss livslängd… Jag har hur som helst aldrig använt ordet dot-com-bolag i något samtal hittills och lär nog inte göra det heller. 😮

 2. Helt enig när det gäller Läckberg. Jag har försökt läsa några av hennes böcker men nej

  1. Det verkar vara många som har lite svårt för Läckbergs böcker. Ibland undrar man onekligen hur hennes böcker kan sälja så mycket! ;D

 3. Millenniumböckerna, Sagan om Ringen och Läckbergs deckare har jag läst och gillar riktigt mycket.

  1. Ja, de flesta gör ju det! Jag känner mig lite udda..! 😮

 4. Sagan om ringen tyckte jag mycket om, filmen också,fin, fast mer slagsmål än prat.

  1. Jag tycker att filmerna är snäppet bättre än böckerna.. 😉 Fast det är tyvärr inga favoritfilmer.. 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.