Enkät om läsvanor

Jag hittade en läsenkät hos Om böcker som jag hunnit läsa. 🙂

(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?
Avkoppling! 🙂 Och kanske i visst mån för att ”hänga med”. Jag lyssnar gärna på ny musik och läser nya böcker, för de är ju alltid ett slags porträtt av vår samtid och det gör det extra intressant.

(2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier…
Allt faktiskt. Jag brukar envisas med att jag inte brukar läsa deckare, men det är inte sant, för det gör jag alldeles uppenbart (jag har läst typ 5 bara i år!). Men det är inte vanligt att jag läser fantasy eller sci-fi eller sådant. Allt annat går!

(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)
De tre senaste är: Slumpvandring, La mauvaise graine och Jerusalem. Allätare var det, ja!

(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?
Nej, men är språket taffligt, storyn oengagerande och/eller det blir allt för klyschigt så lägger jag av. Jag läser extremt lite sci-fi och fantasy, mest p.g.a. ”oengagerande story” tror jag. Deckare brukar kvala in på ”klyschigt”…

(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?
Ja, shit! Jag har en lång ”att läsa”-lista. Där hittas allt från Paul Auster till Sigrid Undset.

(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!
Det finns ju så många! Just nu läser jag Joyce Carol Oates och en av hennes bästa tycker jag är Älskad, saknad.

(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?
Jag lånar allt svenskt på biblioteket eller av mamma samt att jag får recensionsexemplar ibland. Franska böcker köper jag från Franska bokhandeln, för de är galet bra!

(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?
Hemma i Umeå har jag 50 cm kokböcker, 50 cm franskt och kanske 25 cm kurslitteratur. Haha. Jag har någon decimeter humor/serier/böcker som är kul att bläddra i också. Hemma hos mina föräldrar förvarar jag barn- och ungdomsböcker och kurslitteratur i typ 3 billybokhyllor.

(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?
Ja, mamma, pappa, dagmamma, lässtund på biblioteket, skolan… Mest hela tiden!

(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.
Minns inte. Det var inte igår precis. Men ofta var det. Sedan lärde jag mig att läsa själv ganska snabbt.

(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?
Nja, nej, det var väl rätt mycket Alfons, Pettson och en massa Disneyböcker som vi hade hemma. Jag tyckte särskilt mycket om en bok om Pingu, som frös så mycket att han skaffade en kamin och då smälte hans igloo ner!

(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?
Nej.


Kommentarer

3 svar till ”Enkät om läsvanor”

  1. Vixxtoria: Ja, hyllemeter är ett kul mått. 😀 Men när det gäller bokbloggar blir det nog på ett sätt ett mått på hur stor bostad bloggaren har. 😉

    Jag håller med om att man ska vara försiktig med att döma ut böcker för att de är i fel genre. 🙂 Det vore dumt om man missade något bra!

  2. Vet du, jag tycker det är så härligt att mäta böcker i hyllmeter (det är absolut min favoritfråga i den här enkäten!). Det låter så roligt när du beskriver att du har 25 cm kurslitteratur, och någon decimeter humor-böcker.

    Jag håller också med om det där med allätare. Jag tycker egentligen att man aldrig kan utesluta någon genre, för det kan alltid finnas något oväntat guldkorn. Men det är klart att man har sina fördomar, och sina favoriter. Hur ska man annars vaska fram guldkornen bland alla böcker här i världen?

  3. Roligt med enkäter!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.