Vakuum av Mia Öström

Fina framsidor: Vakuum, En dag ska jag bygga ett slott av pengar, Barnvagnsblues, Ärr

Dags för ett inlägg med snygga böcker! Jag brukar skriva en liten anteckning när jag råkar på en snygging och nu när jag tittar på dem så inser jag att jag verkar vara inne i en rymdfas… Visst är framsidorna till både Audur Ava Ólafsdotters Ärr och Mia Öströms Vakuum fantastiska?

Vakuum av Mia Öström
Vakuum av Mia Öström
Ärr av Audur Ava Ólafsdotter
Ärr av Audur Ava Ólafsdotter

Det är kul att framsidorna, trots stjärnhimlarna, ger helt olika känsla. Vakuum, med sin överdimensionerade titel, är snygg och maffig på sitt lågmälda sätt. Ärr överraskar genom att kombinera mäktig stjärnhimmel med babyrosa text i lekfullt typsnitt. Vakuum är en ungdomsroman om sorg, förlust och tomhet, och Ärr är en (vuxen)roman som med svart humor berättar om isländsk vardag och om en frånskild man som har tappat livslusten. Jag hade nästan gissat att Ärr vore ungdomsromanen. Det är ju så sällan romaner riktade till vuxna får vara rosa & lite barnsliga (förutom när det är feelgoodböcker…). Positiv överraskning!

Någonting jag brukar vara svag för hos böcker är glitter & guld. 🙂 Så gissa om jag gillar Evin Ahmads En dag ska jag bygga ett slott av pengar, som enligt förlaget är en roman som rör sig ”Från tugget på bänkarna i Akalla, adidasbyxor och falska Raybans från Alanya, till den fina dramahögskolan på Valhallavägen i Stockholm, där man gör andningsövningar och får massage.”. Jag blir verkligen lockad att läsa när jag ser den här himmelsblå, härliga framsidan. 🙂

@bokus_com skriver: ”Multitalangen @evinahmad har släppt bok! EN DAG SKA JAG BYGGA ETT SLOTT AV PENGAR är en briljant skriven och stilsäker debut om makt och klass, skuld och arv. Vi på Bokus gillar den skarpt! ??????”

Ett inlägg delat av Natur & Kultur (@naturochkultur)

Slutligen, det finns fina framsidor som inte anspelar på (stjärn)himlar på något sätt. Jag gillar framsidan till Ester Roxbergs Barnvagnsblues. Titeln leder tankarna till helt vanlig feelgood, men boken har en framsida som sticker ut rejält från allt karamelligt och gulligt som genrens böcker brukar förpackas i. Men så är det heller inte en feelgood, vad jag kan förstå, utan en roman om föräldraskap. Otroligt vacker framsida, hur som helst, med mjuka färger och ett intressant motiv! Böcker från feelgoodgenren borde ta efter!

Barnvagnsblues av Ester Roxberg
Barnvagnsblues av Ester Roxberg