Snö på balkongen

Böcker i april

Jag måste erkänna att det känns skönt att april äntligen är här. Det har varit jätteroligt att plugga programmering under vintern och början av våren, men det har också varit ganska krävande att göra det vid sidan av mitt heltidsjobb. Här om veckan hade jag tenta på den sista femtedelen av kursen och jag håller en tumme för att det gick vägen och att jag slipper omtenta. April kommer förmodligen att bjuda på en känsla av att ha väldigt mycket tid. Hoppas jag!

För mig har den här vintern också känts krävande eftersom det har varit så snöigt och kallt. Jag är medveten om att det mest är en känsla (jag har verkligen statistiken emot mig – det har inte alls varit ovanligt kallt eller snöigt), men för mig känns det i alla fall som den längsta och kallaste vintern någonsin. Jag cyklar året om, i ur och skur, men den här vintern har det känts ovanligt tungt. Var och varannan dag det här året (!) har det varit mellan 15 och 30 minusgrader (med kyleffekt alltså) och då går cykeln tungt som satan. Jag älskar att cykla, men i år har det tagit på krafterna eftersom det har gått så tungt dag efter dag efter dag. Några dagar har jag till och med tagit bussen eftersom snön och kylan har gjort det för tufft att cykla. Springa har jag inte heller kunnat göra som jag brukar eftersom det har känts för kallt.

Vi missade förresten att skotta balkongen i december. Julgranen stod framför balkongdörren och vi glömde liksom bort att titta ut. När vi tog bort julgranen i januari så var det så mycket snö där ute att balkongdörren inte gick att öppna. Sedan dess har det bara fyllts på med snö. Det är nog balkongen som har fått det att kännas som att vi har haft ovanligt mycket snö i år (trots att det alltså är långt från något snörekord i år). Men nu ska väl snön få smälta bort vad det lider, för våren är här (även om våren i Umeå mycket väl kan innebära att det snöar till och från…).

Snö på balkongen
Snö på balkongen

Nåja. Nu har jag väl låtit lite gnällig, inser jag, men mars har såklart också haft några höjdpunkter. Mars har till exempel bjudit på Mellofest, en hel del riktigt bra biofilmer (t.ex. Lady bird och Tårtgeneralen), Littfest och operabesök (Orfeo & Euridice) med mamma, som kom upp och hälsade på i slutet av mars. Nu i april har jag inte så mycket i kalendern, men det ska bli skönt att vara lite påskledig. Påsken kommer jag spendera i Öregrund för att hälsa på nära och kära. Så härligt! I april tänker jag också springa massor och ta igen för all löpning jag missat under kylan. Jag längtar verkligen efter att komma ut och efter att kunna springa i skogen igen.

Vad vill jag läsa i april då? Jo, det verkar bli mycket nobelpristagarläsning. Jag har ju haft Never let me go av Kazuo Ishiguro i hyllan ett tag och när vi hade bokklubb med jobbet senast så bestämde vi oss för att läsa den. Jag tänkte att april kan få bli en fin månad att plocka upp den här boken. Dessutom lyssnar jag på Återstoden av dagen, av samma författare, för den har blivit bokcirkelbok i bokcirkeln. Det ska bli riktigt kul att läsa två verk av Ishiguro, för det upprepas ofta att han är himla duktig på att röra sig mellan genrer. Det ska alltså bli kul att läsa och jämföra två av hans böcker.

Never let me go av Kazuo Ishiguro
Never let me go av Kazuo Ishiguro

Kommer det ut några spännande böcker i april då? Jo, i april kommer en av årets förmodade storsäljare i kategorin hälsa: Hjälp jag är utmattad av Clara Lidström (UndarbaraClara) och Erica Dahlgren. Den har alla förutsättningar att göra succé. Utmattning är en folksjukdom som många förmodligen vill läsa mer om och dessutom har Lidström en stor plattform att nå ut på, så det finns många potentiella läsare att marknadsföra den mot. Det är dock ingen bok jag kommer att läsa själv, men jag hoppas att den är tröstande och peppande för många läsare som kanske själva är på väg att bli utmattade (eller redan är det). Är det någon april-bok som jag själv känner mig nyfiken på så är det i alla fall Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Jag lyssnar på henne i podden En varg söker sin podd och det råkar också vara en av mina favoritpoddar. Det är inte alltid (eller ens ofta) som jag köper hennes åsikter, men hon är ändå härlig att lyssna på och hon lyckas alltid väcka tankar. Jag har höga förväntningar på hennes kommande roman.

Något annat bokrelaterad som sker i april (11/4) är att Sara Bergmark Elfgren besöker Bokcafé Pilgatan här i Umeå och pratar om sin ungdomsroman Norra latin. Jag hoppas jag kommer iväg och kan lyssna (och helst borde jag väl lyssna på boken också…). Jag tycker hon är så bra! Och jag älskar Engelsforstrilogin, som hon har medförfattat.

Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Vad läser du i april?


Kommentarer

6 svar till ”Böcker i april”

 1. Profilbild för Felicia
  Felicia

  Oj vad snö!
  Just nu lyssnar jag på Middagsmörker av Charlotte Cederlund och läser Första gången jag såg dig av Tasha Kavanagh. Inte helt nya böcker, men en ny bok som ligger och väntar på att bli läst härnäst är Blodlokan av Louise Boije af Gennäs. 🙂

  1. Ja, det är långt ifrån rekord, men för mig är det mycket! Och idag har det kommit mer..! 😮

   Du nämner tre böcker jag inte har läst.. 🙂 Men nu blev jag särskilt påmind om att läsa något av Louise Boije af Gennäs. Henne vill jag läsa! 🙂

 2. Vintern började så bra, enligt mig som gärna har en höstlik vinter utan snö och kyla, men precis när jag tänkte att vi klarade oss från riktig vinter den här gången så kom den, i slutet av februari. Jag tycker också att det räcker nu, men bara solen lyser är jag nöjd ändå. Däremot hade jag gärna sluppit hosta och feber, jag som hade tänkt träna och börja springa litet smått nu när isen smält på vägarna. Rich Boy står på min lista över vad jag vill läsa, och jag kommer nog att läsa ”Hjälp jag är utmattad” också. Jag har inte hunnit sammanställa vilka böcker jag ser fram emot framöver, det kanske jag skall passa på att göra nu när jag ändå måste hålla mig lugn och inomhus tills hostan ger med sig. Ha en fin vecka och hoppas att det gick bra på tentan!

  1. Ja, vilken vinter det blev.. Jag var hos mina föräldrar i Mellansverige i julas och då var det minsann inte mycket till vinter. Men nu i påsk.. Jag hade sett fram emot att springa i skogen, något man brukar kunna såhär års, men det var isbana och snö. Otroligt vilken sen vinter det blev! Men nu känns det att våren är på g! 🙂

   Krya på dig!

 3. Oj vad snö! Förstår verkligen att du längtar efter våren. Kul att du nämner Ishiguro – jag har läst hans novellsamling Nocturner och bloggat om den idag. Han är läsvärd!

  1. Ja, i år känns det som att det har varit ”riktig” vinter på många håll i Sverige. På gott och ont..! 😉

   Jag har precis lyssnat på Återstoden av dagen. Tyckte den var jättebra! Och den har verkligen växt. Nu läser jag Never let me go och tycker en är helt fängslande. Känns som att jag har hittat en ny favoritförfattare. Ska genast kolla in vad du tyckte om Nocturner. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.