Tematrio: Vinter

Tematrio - VinterDen här veckan handlar Tematrio om vintern: Berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern.

Vinter i vildmarken är en spännande bok för den yngre. Den handlar om Brian, som är ensam i vildmarken efter en flygkrasch. Vintern kommer. Hur ska han klara sig?

La classe de neige/Vinterskola är en av mina favoritböcker. Här är inte vintern ett centralt tema, men den utspelar sig åtminstone under ett skidläger… I centrum står en pojke, som redan från början får en dålig start på lägret genom att han kommer sent och har glömt delar av packningen. Han bär på många rädslor och ibland blandas skräckhistorier ihop med verkligheten. Samtidigt börjar det hända obehagliga saker i närheten på riktigt.

Kyra och Sjurik är en barnbok som utspelar sig under vintern -41, när Leningrad/S:t Petersburg var belägrat och vintern var ovanligt sträng. Boken kretsar kring skådespelaren Kyra, som hittar Sjurik i några ruiner och tar honom under beskydd. Fin bok!

Kan ju för övrigt säga att jag är umebo sedan över 7 år tillbaka, men fortfarande chockeras varje vinter över att den är så lång. 😉 Under min uppväxt kunde det hända att det inte låg någon snö alls under jullovet och oftast var det bara snö periodvis under november-februari och i övrigt slask/nollgradigt. Här är det ju en halvmeter snö oktober/november – april, och i januari kan temperaturen ligga på -25 i veckor. Som jag upplever det. :p Och jag som inte ens åker skidor! Vad gör jag här? 😉


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Vinter”

 1. Jösses de här känner jag inte igen alls..
  Det är alltid kul att titta runt och hitta lite nytt
  Mia

  1. Jag tog nog inte de nyaste och mest ombloggade böckerna den här gången. 😉
   Men ja, det är alltid roligt att surfa runt och läsa andras trios. Alltid får man något tips!

 2. Här var det tre böcker där jag inte känner igen någon av dom. Bara nyheter (för mig alltså) och det är det som är så kul med Tematrio att man får lära sig så mycket nytt 🙂

  1. Ja, det är det bästa med Tematrio: alla tips. 🙂 Själv rotade jag verkligen i ”arkivet” den här gången. De två barn/ungdomsböckerna läste jag för säkert 10 år sedan.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.