Tematrio: Iskyla

Tematrio - IskylaIdag tog det mig närmare en timme att ta sig hem, så att veckans Tematrio har temat iskyla känns faktiskt ganska passande! Inte för att det egentligen är kallt här i Umeå, men snöigt och blåsigt är det.

Berätta om tre böcker som utspelar sig i sträng kyla!

Ordentligt kallt var det under Leningrads belägring. Livet i Leningrad under den här tiden beskrivs i barn- och ungdomsboken Kyra och Sjurik. -40 grader och inga fungerande vattenledningar, stor brist på mat utbredd kriminalitet… Ja, visst har vi det bra i Sverige ändå!

Kyla är kanske ingenting centralt i handlingen i Alberte-böckerna, men fryser gör hon. Hon fryser i nordnorge och hon fryser i Paris. Hon tar varenda tillflykt hon får till att värma händerna runt en het kaffepanna. Det är fantastiska böcker! De är riktiga klassiker, som beskriver en ung kvinnas liv och drömmar och hur svårt det kan vara att uppfylla dem och att stå emot omgivningens alla krav.

Den tredje boken säger sig självt lite, när is och kyla är temat: Is och vatten, vatten och is, som är en spännande bok som utspelar sig till stor del på isbrytaren Oden. Livet på Oden är som i en värld för sig och den ger också utrymme för en lång inre resa för en av huvudpersonerna.


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Iskyla”

  1. Ja, det är väldigt målande beskrivningar av iskylan i Norge. Man fryser nästan när man läser böckerna. Och JA, de är fantastiska! 😀

  2. Åh, jag älskar verkligen beskrivningen av hur mycket Alberte fryser där i Norge. Hur hon häller i sig en massa skållhett kaffe bara för att bli varm.
    Första gången jag läste trilogin så var det nog just den episoden som fick mig att trilla dit och verkligen älska böckerna.

  3. Det tycker jag absolut att du ska göra Bea!

  4. Alberteböckerna låter mycket intressanta, få kolla upp dem på biblioteket!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.