Redo för bröllop!

Böcker i april 2019 och inte mycket tid för läsning

Det känns närmast ironiskt att jag för cirka en månad sedan skrev att jag såg fram emot en vilsam månad efter en tid med väldigt mycket att göra. Det blev snarare tvärtom. På jobbet har jag väldigt mycket att stå i och hemma har jag också en hel del att göra, inte minst för att jag läser en programmeringskurs på distans. Det är ju kul med studier, naturligtvis, annars hade jag inte sökt kursen, men även om den här kursen inte är så tung eller svår så kräver den ju ändå tid. Jag vet inte hur många timmar jag har lagt under mars månad på att lösa den tredje inlämningsuppgiften av fyra. Bland annat spenderade jag i princip en hel tågresa tur och retur till Östersund med att greja med den här inlämningsuppgiften. Det var nästan så att jag blev paff när tåget var framme. Jag hade behövt sitta 5 h till. Hehehe.

I Östersund har jag för övrigt aldrig varit förut, men jag blev verkligen förtjust och känner helt klart att det är en stad jag gärna återvänder till, kanske när det är lite mer sommar & sol. Den här gången åkte jag till Östersund för att gå på bröllop. Festen hölls på Frösön, där vi också bodde på hotell. Åh, vad vackert det är på Frösön! Jag älskar utsikt och fina vyer och det har man ju verkligen därifrån. När man har vuxit upp i Uppland och levt hela sitt vuxna liv i Umeå, som ju är platt som en pannkaka, så känns det förbluffande när det är kuperat och lite mer liv i landskapet. Och allt vatten… (som ju naturligtvis var fruset den här gången). Ja, vackert! Och bröllopet ska vi inte tala om. <3 Så, så fint!

Annars har helgerna runnit iväg med Melodifestivalen, Tallest man on earth-konsert, Littfest (<3) och andra grejer. Det jag verkligen inte har ägnat mycket tid åt är läsning. Några böcker har jag läst ut, men det var nog mest för att de varit påbörjade sedan längre.

Kanske får april bli en månad när jag prioriterar upp läsningen lite! Ja, jag tror att det kan bli något, faktiskt. Snart kommer ju också påsken, med efterlängtad ledighet för mig. Då ska jag nog minsann läsa Musan, som jag fick i födelsedagspresent och inte har hunnit börja på ännu.

Födelsedagspresenter: Musan, Mitt hjärta går på och Eat good
Mina födelsedagsböcker! 🙂 Från januari. 😉

April är annars en månad då förlagen brukar vara alldeles särskilt ivriga på att mata ut intressanta böcker inför sommarsäsongen. Själv har jag ju en del ”hyllvärmare” att beta av, men om vi glömmer det för en stund så kan jag ju tipsa om att april bland annat bjuder på följande nyheter:

Folk med ångest av Fredrik Backman
Folk med ångest av Fredrik Backman
 • Fredrik Backman kommer ut med det som beskrivs som en ”bråkig bok”: Folk med ångest. Den här gången har han skrivit en komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. Jag tror nog att vi kan vänta oss att hans kommande bok befolkas av precis den sköna blandning med mångbottnade människor som vi har vant oss vid i hans böcker, men att det är snäppet knasigare än vanligt. Jag ser fram emot att läsa! Jag älskar knäppa humor-deckare och kan behöva lite feelgood.
 • DN:s USA-korrespondent Björn af Kleen är aktuell med reportageboken Amerikaner, som kommer ut nu i april. Jag kan på sätt och vis känna mig lite less över USA, Trump och utvecklingen generellt i världen, men det här boken känns ändå lockande. Jag brukar gilla det af Kleen berättar om i DN och i den kommande boken kommer det bland annat finnas intervjuer med intressanta personer som Chelsea Manning och Steve Bannon.
 • I april kommer också en ny bok av Jonas Karlsson. Jag vill gärna lyssna på den ifall den också ges ut som ljudbok, för det är något speciellt att lyssna på hans böcker i författaruppläsning. Jag är särskilt förtjust i God jul, som handlar om ett kommunkontor och försök att skapa lite julstämning… Den nya, Regnmannen, beskrivs som ”en trädgårdsberättelse” och handlar om en änkeman som påtar runt i sin rosenträdgård när han plötsligt hittar en rostig kran med oväntade egenskaper.
 • Jag har tänkt mer än en gång att jag måste läsa något av Amanda Svensson. Jag har till och med Välkommen till den här världen hemma, men har inte läst den (än). I april infaller i alla fall recensionsdatumet för henne senaste: Ett system så magnifikt att det bländar (ska man vara petig kom den ut redan i mars). Det är en familjeberättelse om tre syskon som försöker att nå varandra i en splittrad värld, som förlaget beskriver det. Jag blev ruskigt sugen på att läsa boken efter Littfest, när Amanda Svensson diskuterade den här boken i ett samtal med Jonas Hassen Khemiri.
 • Nanna Johansson är en av mina favoritserietecknare och jag brukade också lyssna på henne i den numera insomnade podden Lilla drevet (saknar!). Hon är vass och rolig och självklart ser jag fram emot hennes kommande album, Jag kommer med stryk, som kommer ut i april. Enligt förlaget kommer den innehålla en hel del ouppfostrade tanter, självgoda män, Stockholmsbeundrande lantisar och käcka motivationsdjur…
 • För några år sedan läste jag (och såg filmatiseringen av) Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs. Det är en speciell och lekfull bok, illustrerad med märkliga vintage-foton, som liksom får nytt liv i berättelsen. Jag visste inte att det har kommit en fortsättning, som nu är uppe på del 4, men det kanske är läge att fortsätta läsningen. Del 4, Dagarnas karta, kommer i april.
Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson
Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson

Vad läser du i april?


Kommentarer

2 svar till ”Böcker i april 2019 och inte mycket tid för läsning”

 1. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Just nu lyssnar jag på Elena Ferrantes, Det förlorade barnet. Har just avslutat Jag for ner till bror av Karin Smirnoff, en väldigt bra bok. Jag ser fram mot hennes nya som kommer senare i vår.

  1. Den vill jag också läsa! Jag hade inte hört talas om Smirnoff förrän hon nominerades till Augustpriset i höstas. Hennes roman verkar vara jättebra! Roligt att det kommer en ny snart.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.