Orten av Joakim Zander är en spännande roman om oroligheter i orten, IS-resenärer och ett politiskt spel med konsekvenser. Betyg: 3 trendspaningar av 5.

Orten av Joakim Zander är en en fristående fortsättning på Simmaren, en roman som följer juristen Klara Walldéen. Jag hade ingen koll på att Orten är en uppföljare, så jag har faktiskt inte läst den föregående boken, men det gjorde ingenting. Klara befinner sig nu i London och har fått jobb på ett forskningsinstitut där hon arbetar med att utreda huruvida delar av polisen skulle kunna privatiseras. Plötsligt händer en serie stressande märkligheter: hon blir bestulen på sin dator och en kollega blir knuffad framför ett tåg. Varför är någon till synes ute efter utredningen?

Historien vävs ihop med ett par andra livsöden. I den fiktiva förorten Bergort bor Fadi, som rycks med och blir rekryterad av IS och försvinner. I New York bor Fadis syster, Yasmin, som är trendspanare. När hon får höra om broderns försvinnande återvänder hon till Stockholm och snart visar det sig att det finns korruption och dolda agendor i det som händer Klaras utredning och vad som händer i orten och med Fadi.

Orten är spännande och måste ha känts helt brännande när den kom ut 2015, mitt under den stora flyktingvågen och den tid då IS fortfarande var ett hett ämne. Det här säger kanske mer om mig än något annat, men IS-spåret gör att boken känns märkligt gammal, äldre än de fyra år den faktiskt är. IS är inte på tapeten på samma sätt längre och på något sätt tror jag att det är till bokens nackdel. Fortfarande är den dock spännande, såklart, och det är alltid lite kittlande när spänningsromaner antyder att det pågår saker under ytan i vårt (relativt) korruptionsfria och trygga lilla Sverige. Jag tycker också att det var intressant att få följa Fadi under hans IS-resa. I Orten ryms flera intressanta ämnen och berättelser. Ändå är det något som saknas för mig. Jag har svårt att sätta fingret på det, men jag tycker att en det finns en del trådar som hade kunnat följas upp mer och en del händelser känns lite för osannolika för att jag ska köpa det. Sammantaget är det ändå en läsvärd spänningsroman. Är man sugen på att lyssna på den som ljudbok så finns den inläst av Harald Leander, som försöker fånga ”orten” i språket och som alltså gör en ganska ”dramatiserad” inläsning. Det är en smaksak om man gillar det eller ej, men för mig gick det hem.

Orten av Joakim Zander.

Uppläsare: Harald Leander.
Utgivningsår: 2015 (första svenska utgåvan, Wahlström & Widstrand), 2015 (den här ljudboken, Bonnier audio).
Antal sidor: 409 (ca 12 h lyssning).
Läs även: Simmaren och andra böcker i serien om Klara Walldéen.
ISBN: 9789146229421,9789176510841.
Andra som läst: Crimegarden, Deckarbloggen, Deckarhuset, Som ett sandkorn….

Yasmine Ajam har flytt sitt förflutna i stockholmsförorten Bergort och jobbar som trendspanare i New York. En dag får hon ett meddelande som gör att hon omedelbart måste återvända – de uppror som är på gång i förorten verkar ha med hennes brors plötsliga försvinnande att göra. Samtidigt i London har Klara Walldéen fått jobb på ett forskningsinstitut med en dunkel agenda. Hon blir bestulen på sin dator och strax efter blir en av hennes kollegor knuffad framför ett tunnelbanetåg. Även Klara måste bege sig tillbaka till Stockholm. Under några heta dagar i augusti korsas deras vägar och fram träder en skrämmande bild av ett skrupelfritt samhälle där mäktiga intressen är beredda att gå över lik för att nå sina mål.

Orten är den fristående fortsättningen på succén Simmaren. Simmaren är såld till 30 länder och filmrättigheterna är nyligen köpta av ett amerikanskt filmbolag.

Förlagets beskrivning

Joakim Zander

Joakim Zander (född 1975) är en svensk författare och doktor i juridik. Han har varit verksam vid flera EU-institutioner. Han debuterade 2013 med spänningsromanen Simmaren. Joakim Zander twittrar under @JoakimZander.

Bokrecension
Datum
Bok
Orten av Joakim Zander
Betyg
31star1star1stargraygray