Ny deckare som utspelar sig i Lappland

Jag såg att det har kommit ut en ny deckare som för ovanlighetens skull utspelar sig i Jokkmokk (jag har knappt läst någon bok som utspelar sig i någon ort norr om Uppsala!). Den heter Fjälldesperadon och är baserad på verkliga händelser, d.v.s. dubbelmordet i Vaisaluokta 1951.

Det är kanske inte alltid så lätt att göra något nyskapande i deckargenren, men den här känns riktigt spännande.


Kommentarer

8 svar till ”Ny deckare som utspelar sig i Lappland”

 1. Profilbild för Rose-Marie Berglund
  Rose-Marie Berglund

  Då ska jag tipsa om Nils Hövenmarks deckare. Författaren var bland annat känd som apotekaren från Jokkmokk. Hans deckare utspelas alla i det norrländska landskapet. Dessa böcker är gamla men ack så bra.

  1. Bra tips!! Har inte hört talas om honom faktiskt, men nu blir jag riktigt nyfiken. 🙂

 2. Liza Marklund brukar ibland prata om Luleå i sina deckare… Boken om Thomas Quick som kom ut nu i höst utspelar sig oxå här uppe, delvis. Han har ju suttit här uppe på rättpsyk oxå. Men som andra har skrivit så Åsa Larssons deckare har jag hört utspelar sig kring Kiruna. Tove Alsterdal är oxå här uppe och sen har jag ett svagt minne om en deckare som jag läst för länge sedan som jag gillade som utspelade sig här uppe i norr… Men annars är det mest Sthlm, Gbg, Gotland, Öland, Dalarna och Skåne som gäller när det är mord 🙂

  1. Tack för alla tips!
   Det där med var böcker utspelar sig gäller inte bara deckare. Det är rätt få böcker som utspelar sig i Norrland. Tycker jag! Den senaste jag läste var nog Kerstin Ekmans Guds barmhärtighet.

 3. För att inte tala om Åsa Larsson. Kan det vara så att du inte läst henne?

  1. Nej, henne har jag inte läst. Jag läser nog inte så många deckare.. :/

 4. I tystnaden begravd av Tove Alsterdal utspelar sig också långt upp i det mörkaste norrland, om du är sugen på mer snömord! 🙂

  1. Åhå! Det ska jag kolla upp. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.