Bli hälsoklok av Lovisa Sandström

Bli hälsoklok: Lofsans bok om hållbar livsstil

Bli hälsoklok av Lovisa Sandström är en avslappnad och inspirerande hälsobok utan pekpinnar. Befriande! Betyg: 4 sovmornar av 5.

Bli hälsoklok är en inspirationsbok skriven av influeraren och den personliga tränaren Lovisa ”Lofsan” Sandström. Jag har aldrig följt Lofsan, men det var faktiskt en annan bloggare som gjorde mig nyfiken och fick mig att börja läsa. UnderbaraClara tipsade nämligen om boken i ett inlägg och lyfte fram att Hälsoklok är en bok som slår hål på hälsomyter och också är en bok fylld med hänvisningar till forskning. Sådant brukar tilltala mig (jag är själv forskare och är kanske yrkesskadad…).

Det märks att författaren är kunnig och påläst, men jag måste säga att den känns långt ifrån nedtyngd med en massa referenser och hänvisningar till svårtolkade studier. Det är tvärtom en mycket lättläst och lättillgänglig bok. Under rubrikerna Rörelse, Träning, Motivation, Stress, Kost och Sömn ger Lofsan sina bästa tips för att leva ett hälsosamt och hållbart liv. Det är långt ifrån tips om trend-dieter eller avancerade förslag på ambitiösa träningsupplägg. Tvärtom är det en bok som känns snäll, sympatisk och peppande på ett avslappnat sätt. I den här boken framhålls det definitivt att hälsa handlar om att hitta en balans och rutiner som fungerar i längden.

I boken lyfter Lofsan fram hur viktigt det är att ha ett realistiskt mål med träningen och att det kan krävas väldigt olika upplägg beroende på om man vill prestera eller om man vill gå ner i vikt eller bara allmänt röra på sig mer och bli starkare i vardagen. I perioder är jag den som tränar för att prestera och den här boken fokuserar inte på de bitarna. Jag tycker ändå att det har varit inspirerande och lärorikt att läsa den här boken, inte minst för att den känns så klok och balanserad. Det är så många andra, inte minst kvällstidningar, som ger ogenomtänkta råd kring vad man ska äta och göra för att vara ”nyttig”. Personligen har jag alltid tyckt att hela begreppet ”nyttigt” är idiotiskt eftersom att det som är nyttigt för mig inte nödvändigtvis behöver vara nyttigt för dig. Allt beror på sammanhanget. Lofsan lyfter fram precis detta, vilket gjorde mig glad och vilket säkert glädjer många andra också. Beroende på situation kan det ”nyttiga” innebära att prioritera sömn framför träning och beroende på träningsupplägg kan kosten naturligtvis se väldigt olika ut.

Jag gillar verkligen Hälsoklok. Läs den gärna om du vill få bra och genomtänkta tips och råd av någon med lång erfarenhet av träning och hälsa.

Bli hälsoklok av Lovisa Sandström
Bli hälsoklok av Lovisa Sandström

Utgivningsår: 2019 (första utgåvan, Norstedts).
Antal sidor: 190.
ISBN: 9789113092997.

Vi utsätts många gånger varje dag för budskap om hur vi ska träna, äta, och leva för att må bra. Samtidigt som vi vet vad vi behöver göra är det väldigt svårt för många av oss att få till det. Varför?

Lovisa Sandström har jobbat som personlig tränare under många år och i den här boken delar hon med sig av sina allra bästa råd kring hur man hittar en träning som verkligen fungerar och som håller över tid – en hållbar livsstil helt enkelt.

Det handlar om hur mycket du måste träna om du inte rör dig annars, för att vara ”skyddad” mot det farliga stillasittandet, hur du planerar och verkligen genomför hållbar träning, och varför du bör börja där du är, inte där du vill vara. Hur stress och sömnbrist påverkar inte bara vår vardag utan också våra träningsresultat.

Detta är inte en vanlig träningsbok, utan en faktaspäckad och viktig genomlysning av en rad hälsoaspekter i våra liv. Lär dig av Lovisas bästa knep – som hon använt på ett stort antal människor genom åren – och hitta dina nycklar till vad som verkligen fungerar!

Förlagets beskrivning

Lovisa Sandström

Lovisa Sandström är en svensk personlig tränare, träningsinspiratör och influencer. Hon har skrivit ett flertal böcker inom träning och hälsa och hennes senaste är Bli hälsoklok. Sandströms olika kanaler och verksamheter finns samlade på hemsidan lsgroup.

Bokrecension
Datum
Bok
Bli hälsoklok av Lovisa Sandström
Betyg
41star1star1star1stargray